Защо Столипиново опустя? – Интервю с наши емигранти

От години етническите квартали в Пловдив стават все по-празни. Хората емигрират към Западна Европа. От Филибелилер се обърнахме към един от тези емигранти, за да разкажем за причините на нашата публика. Разговаряхме с Хатидже, живееща в Дуисбург, Германия. Тя е на 33 години, от Столипиново.

Хатидже, бихте ли ни разказали какво Ви накара да емигрирате в Германия?

Бойко Борисов е причината да емигрираме, а и не само ние, но и милиони българи. Преди него от време на време си намирахме тук-там работа и си изкарвахме препитанието по някакъв начин. Имахме си малък павилион, взимахме от търговиите на вересия и ги давахме на комшиите и ние на вересия, но този Тотев (кмет на Пловдив и преди това районен кмет на „Източен“) още дойде, първата му работа, вместо да почне да изгражда, започна да руши и ни събори единственото препитание (павилион). Мъжа ми започна тогава да търси работа, но нали сме от миллета, беше невъзможно да си намери. После започна да работи като такси с нашата кола (нелегално), така една година, докато се развали колата ни. Тогава мъжът реши да замине за Германия и така после взе и нас.

Лесно ли Ви беше намирането на работа?

Ами по-лесно беше, отколкото в България. Аз, когато дойдох Рашид (съпругът на Хатидже) вече работеше в една турска фирма за почистване на фабрики и още на следващата седмица и мен ме взеха в същата фирма и работихме по 10 часа на ден с Рашид заедно. После изтеглихме кредит и купихме апартамент в Изгрев и сега си изплащаме кредита, но вече знаем, че си имаме собствен дом. Ако бяхме останали в България, къде щяхме само да сънуваме за собствено жилище?!

Културата и манталитета на западняците е много по-различна от българската, свиквате ли с нея?

Да, тук не е, като в България! Тук хората и да не те познават те поздравяват. Никой не те гледа на криво, а с усмивка ти казва „Хелло“. В махалата всеки ден музика, боклуци и всички са бабаити. Тук няма такова нещо. Пускаш си музиката до толкова, колкото да ти е кеф на теб. Боклук да изхвърлиш, директно те глобяват. Но да добавя, че има и такива, които си ги изхвърлят безразборно, но сигурно някой им звъни и веднага идват и събират боклука, а в махалата и да звъниш, никой не обръща внимание.

Успявате ли да спестите нещо или само за прехрана?

Е, нали имаме кредити за апартамента, както и кола си взехме на лизинг тук. Вече си имам и книжка и аз, която си изкарах тук. Никой не ми иска образование. Тук има курсове и на турски език, но с германските закони, абе хората са измислили лесен начин за всичко, а не като в България да затрудняват всичко. Нарочно го правят, защото знаят, че ние нямаме образование и ни спират от всякъде.

Интервюто е проведено на турски език и преведено от Филибелилер. Имената са сменени по искане на интервюираната.

Хората не стига, че не могат да си намерят работа, но и в момента станахме свидетели, че онези които все още живеят в Пловдив и поддържат павилиони в квартала, станаха обект на данъчни атаки. И то по времене на пандемия, вместо държавата да помага, тя започна да запечатва бизнесите, които са единствените препитания.

Интервю: Абдулсамед Вели.
Снимка: far.rs

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply