Турско говорящите да кажат, че са Роми, поиска Хасанов

На фейсбук страницата „Постоянна Ромска Конференция“ се излъчи лайф на тема „Декларирай Свободно Ромския си произход на преброяването“.

Водещ на групата беше Владислав Петков от български произход. Един от участниците беше и небезизвестната адвокатка Даниела Михайлова.

Това, което се разбира от самото излъчване е, че искат да накарат ромите да не се срамуват или страхуват от етническата си принадлежност, а да са свободни да си признаят.

Участникът на събитието Николай Киров твърди, че за 100 общини в страна за преброяването са подготвени 120 активисти, които да накарат ромите да си признаят, че са такива.

Според тях, ако бройката на ромите в България се докаже, че е по висока, без манипулации ще имат възможност за по голямо финансиране за подобряване на доста неща за общността им.

Обърнахме внимание на нещо, което ни накара още от сега да се усъмним в реалността на бъдещото преброяване.

Изказването на участника Кадрин Хасанов след 54-та минута на видеото, който се самоопределя, като Ром(което не е срамно) ни доведе до мисълта, че се опитва на собствена глава и, чрез нарушаване на Резолюцията на ООН да впише хората самоопределящи се за Турци, да бъдат вписани като Роми, защото са били такива. Не знаем кой му дава правото лично той на самостоятелна глава да определя кой какъв трябва да е, защото това ни довежда до мисълта, че за него е важна числеността да е по висока за да има по високо финансиране за вбъдеще.

Кой печели от преувеличената численост на ромското население в България?

Гражданско Сдружение „Жители на Столипиново“ ще следи пряко за верността на преброяването особено в град Пловдив. Дали изказването на господин Хасан да се приеме за съмнение за бъдеща манипулация или нарушаване на закона ще попитаме юристите ни за което ще ви информираме допълнително.

5 коментара

  1. Господин ***** призовавам ви да си смените името че не сте достоен за него със такива изказвания ще накарате турското население да мрази ромите и си сложете монголски име

  2. Като имаме тъкива управници дето даваме нашите гласове за тях,и така не да кажат цигани, а да си мислят малко кои ги вдига на тези постове.
    Не е само това всеки които мине на власт дани продават за жълти стотинки. Но дане забравят всяко начало има край. Господин Хасан ти ако си циганин как можеш да носиш Турско име циганите нямат даже азбука. Магарето изяло вашата азбука. теса го написали в зелева лист и магарето минал по пътя и изял това е вашата истина. Човек като теб ако има малко съвест махни се където се намираш.

  3. Здравейте приятели като прочетох това исказване на този господин Хасанов ми се иска да му кажа че той ако се смята за такъв не е лошо но да става говорител за хората от целият квартал кой какъв не му прилича. Да в квартала има Роми има турци който говоримо говорят майчинят си език но да сравняваш целят квартал че са Роми това е недопостимо и да настръхваш вражда между хората това вече е много лошо нещо . Моля този господин да мисли като се изказва за неща който неотговарят на истината.

  4. Еми има си и Роми и Турци. Но специално в столипиново сме си повечето цигани… нормално е. Бог е един за всички както искат да го наричат…. един е !

Leave a Reply