Законът е сляп – Столипиново и Властта

Какво ще е бъдещето на Столипиново, дали целите на държавната политика със съдействието на община Пловдив не са да заличат по един или друг начин това общество?

Улица „Възход“, където общината няма средства да осигури контейнер, но иначе обвинява хората. Срещу блока има детска градина

Квартал Столипиново е винаги трън в очите на много хора, без значение от позицията им в обществото и/или във властта. Жителите на този квартал винаги се използват за нужните оправдания и грешките на държавните и общински лица във властта.

Мога да ви дам няколко примери, като ОП“Чистота“ никога след 1989г. не е пращала служители/метачки/ да почистят между блоковите пространства в този гъсто населен квартал, но при всяка смяна на властта викат медии и показват, че УЖ чистят и, че хората в квартала са извънземни, които произвеждат повече боклук от останалите хора на планетата.

Здравословното състояние на по-голямата част пък на жителите на квартала е доста по зле и от общинската хигиенична работа в квартала, без значение от възрастта, а за най-честата причина на болестите можете да вземете за пример началните редове по-горе. Малко хора в Столипиново въобще не достигат пенсионна възраст от 65-67 г., а достигналите вече се тъпчат с най-различни медикаменти за да имат шанс да видят 70 годишната си възраст.

Не е тайна и образованието на децата започнали и завършили училище след 1990г., защото то пък е трагично. Почти всички завършили в кварталните училища владеят българския език по-зле, дори и от чужденците пребиваващи в страната, а някои от тях дори и не го знаят. Децата със завършено средно образование или сричат или не могат да произнесат думите на български правилно. А при много случаи, дори не знаят значенията на думите. За това пък оправданието на училищата е РОДИТЕЛИТЕ, но забравят, че същите тези родители са жертви на същите училища. След като родителите са виновни за неграмотността на тези деца, то е добре да се зададе и правилния въпрос: „Защо тогава им се плаща на учителите и има ли нужда от тях?“

Общински жилища, които са фабрика за произвеждане на пари. Не е тайна за обществото, че без посредник и заплащане почти е невъзможно да се снабдите с общинско жилище в Столипинов. А, когато такова се предостави, то го получава без врати, прозорци, черчевета, дори и без тоалетна и мивка. Да не говорим, че по високите етажи, дори и без питейна вода.

Наемите се прибират откакто са построени тези блокове, а парите се трупат някъде в касата на Жилфонд без да се харчи дори и стотинка за поддръжка на тези сгради, но иначе хората не пазили. А къде се губят събраните наеми от десетилетия? Харчат се само по документи пак за поддръжка на тези жилища или се прехвърлят по други части на града?

Тук е добре да попитаме всеки нормален човек, ако в обитаваното ви жилище, което живеете не сте похарчили за поддръжка дори и стотинка цели 40 години, дали ще можете да опазите сградата в същия й вид?

Както споменах за липсата на вода по високите етажи, но пък пред блоковете е голямо водно богатство. Водата си тече, като близката река Марица пред блоковете, а на соколите дори и в самия вход. Хората си построили пътечка от камъни, като мост за да влезнат по домовете си.

Държавната фирма ВиК културно се опитва да обвини жителите, че не плащали водата, а в същото време си прибира парите, дори чрез ЧСИ. Няма как само да се прибира иска се и инвестиция, нали? Могат да вземат за пример ЕВН през 2007 промени всичко чрез инвестиция.


Значи, общината прибира наеми, не си поддържа сградите, които включват и водопроводите, но иначе хората са виновни, но не и те. Принципно от време на време четем по медиите, че ВиК минавали по график да правят профилактики на шахтите, но това за квартала е нещо чуждо. Шахтите по малките улички и между блоковите пространства се отпушват от самите хора или срещу заплащане от самите хора, но сигурно по документи във ВиК по график са си направили профилактиките. Както по график мият и улиците в квартала, като в тях попадат и вътрешно кварталните улички, които ги четем по медиите, а иначе никой не ги е виждал.

Кварталните улици са асфалтирани или през Татово време или част от тях по време на някоя предизборна кампания от някоя политическа партия за да спечелят електората. Иначе стотиците автомобили, които си плащат данъците за колите, и които трябва през месеци да си сменят или ремонтират предници, джанти и други части по автомобилите, защото няма как да минат технически прегледи също са виновни за некачествения асфалт.

Липсата на пътни знаци и маркировки е нещо чуждо за жителите на квартала, освен ако не се излезе извън квартала да се види що е то.

През последните десетилетия бяха построени някакви мини паркове, не са в множествено число де, но след което забравени и не поддържани от общината. Няма и как да бъдат опазени, поради причини, като липса на малки кошчета за боклук. Не че има после кой да мине и да ги изчисти тези кошчета де, казвам го само така формално.

Сегашният районен кмет Стоянов днес пуснал конкурс във Фейсбук страницата си, че щял да подарява машини за поддръжка на шампиона блок с най-добре поддържана градинка и между блоково пространство в неговия район „Източен“, в която територия е и Столипиново. Наградите щял да ги раздава на 24 юни в парк „Каменица“, а защо ли не ги раздаде в Столипиново, тъкмо да му видят и другата страна лицето?

Това са снимките за конкурса споделени от кмета на Източен

Бих искал да добавя, като за десерт и медиите

Част от тях се сещат, че имат свобода на словото само, когато се споменават маргинализираните райони. Последно БНТ преди няколко месеца ме потърсиха за коментар във връзка с чистотата в квартала за да вземат и моята гледна точка, нали истинската журналистика изисква да се покажат и двете гледни точки, но се оказа, че нещата, които трябваше да ги зададат ТЕ, като журналисти ги зададох аз, същата тази свободна и независима медия с изкуствен интелект е отрязала неудобните ми въпроси. А ето и един от тях: „Защо журналистите, когато отразяват акциите за почистване на квартал Столипиново с натрупаните и вече почти бетонирани тонове боклуци не задават въпрос на общината: Защо не сте почиствали вие през годините тези между блокови пространства, а сте чакали с години да се трупат купища боклуци?

От една страна властите се опитват да накарат хората да напуснат страната завинаги, а от друга имат нужда от евтина работна ръка за вършене на мръсната работа на общината, като нужда от служители във фирмите, като „ГРАДИНИ и ПАРКОВЕ“, „ЧИСТОТА“ и други.

Автор: Гл. Редактор Абдулсамед Вели

2 коментара

Leave a Reply