3 000€ стипендия за работещите в Германия?

В Германия бизнесът ще може да дава на служителите си бонус до 3 хиляди евро. Тези плащания са освободени от данък до края на 2024 г.

Според Berliner Zeitung германският канцлер Олаф Шолц наскоро призова работодателите в страната да плащат на служителите си надбавка за инфлация до 3000 евро, освободена от данъци. Тогава федералният парламент в Германия реши, че работодателите могат да плащат на служителите си бонус до 3000 евро заради инфлацията.

Министърът на финансите Кристиан Линднер заяви, че дължимата стипендия трябва да бъде необлагаема до края на декември 2024 г. Според плановете работодателите вече ще могат да плащат премията, като посочват във ведомостта, че премията е свързана с инфлацията.

Правителството изглежда е решено да даде бонуси на служителите. Очаква се наредбата да бъде гласувана от парламента и да влезе в сила. Това обаче не означава, че всеки служител ще получи по 3 хиляди евро.

ПРЕМИУМЪТ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН

Само фирмите, които искат, ще плащат на служителите си, тези, които не искат, няма да бъдат задължени. Много фирми ще изберат да не плащат за това.

Преди няколко дни президентът на Асоциацията на работодателите Райнер Дюлгер предупреди да не се очакват твърде високи очаквания за бонусите. „Много компании със сигурност ще извършат еднократно плащане на служителите си във всякаква сума, но не могат, защото огромното увеличение на разходите за енергия им спира дъха“, каза Дюлгер пред RND.

По-рано политици призоваха работодателите да повишат заплатите.

Leave a Reply