Предложение за изплащане на 60 000 евро на всеки, който навършва 18 години в Германия

Младежката организация на управляващата СДПГ в Германия е подготвила проекторезолюция, в която призовава за безусловно изплащане на 60 000 евро на всеки, който навърши 18 години.

Предложение за изплащане на 60 000 евро на всеки, който навършва 18 години в Германия

Младите социалисти (Jungsozialisten / Jusos), младежката организация на управляващата в Германия Социалдемократическа партия (СДП), ще поискат държавата да изплати 60 хил. евро на всеки, който живее в Германия и е навършил 18 години.

Според проекторезолюция, която ще бъде представена на Генералния конгрес на Jusos на 17-19 ноември 2023 г., се предлага държавата да изплати 60 000 евро като “основно наследство” на всеки, който живее в Германия и навърши 18 години.

ДА БЪДАТ ОБХВАНАТИ ОТ ДАНЪКА ВЪРХУ НАСЛЕДСТВАТА

Като изтъква, че разходите за безусловното изплащане на 60 хил. евро на лицата, които навършват 18 години, ще възлизат на 45 млрд. евро годишно, Юсос заявява, че тази сума може да бъде покрита чрез увеличаване на данъка върху наследствата и даренията, така че това няма да доведе до допълнителна тежест за бюджета.

Макар да се посочва, че годишно в Германия се реализират около 450 млрд. евро от наследства, Юсос, който обръща внимание на факта, че от тези пари, получени чрез наследство, се събира малко данък, ще поиска постепенно увеличаване на данъка върху наследствата след 1 млн. евро.

60 ХИЛ. ЕВРО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПЛАТЕНИ БЕЗУСЛОВНО

Jusos ще поиска плащането на 60 000 евро не само да бъде безусловно, но и да няма условия за това как и по какъв начин да бъдат изразходвани. Такова предложение вече беше направено от Карлтен Шнайдер, държавен министър и федерален комисар за Източна Германия, и от Германския институт за икономически изследвания (DIW).

Германският институт за икономически изследвания беше предложил общо 20 000 евро за 18-годишните, но не в брой, а под формата на безплатни заеми за образование, продължаване на образованието, жилище, самостоятелна заетост или започване на бизнес.

Leave a Reply