Интервю: Жана Папазова, кандидат кмет за район “Източен” през 2019 г.

Наскоро измина година от местните избори в Пловдив. Тогава избран в район “Източен” беше Иван Стоянов от ГЕРБ, за изненада на много от съкварталци. “Жители на Столипиново” решиха, че е време да направят равносметка на управлението на новия ни кмет за една година. Затова направиха анкета във фейсбук, за кого биха гласували жителите на квартала, ако днес пак имаха възможност. Ето отговорите, които се събраха за няколко дни. Много обаче коментираха, че за никого няма да гласуват и никой политик за тия 30 години нищо не е направил за кв. Столипиново.

Резултати от анкетата

Филибелилер се свърза с печелившото лице в анкетата – Жана Папазова (ДПС), която бе кандидат за районен кмет през 2019 г. получи от район „Източен” 1512 гласа. Не успя да стигне до балотаж заради 33 гласа и да се изправи срещу днешният районен кмет Иван Стоянов (ГЕРБ). На балотаж отиде новоизлюпеният Илия Матаков (БЗНС).

Следва цялото интервю с Жана Папазова:

Здравейте госпожо Папазова,  радваме се, че приехте поканата ни за интервю! Видяхте проведената анкета, какво бихте казали, за това, че хората Ви избраха за районен кмет във виртуалния свят?

Здравейте, първо бих искала да поздравя всички членове на групата “Жители на Столипиново”, както и читателите на „Филибелилер”. Сърдечно благодаря и на всички подкрепили  ме – не само в анкетата, но и на местните избори. Когато видях анкетата, ми стана любопитно -какво впечатление съм оставила у хората една година по-късно и бях приятно изненадана от интереса и положителните коментари на участниците в анкетата, въпреки, че измина една година от „Местните избори 2019”.

Някои от читателите ни сигурно не Ви познават, бихте ли се представила?

Родена съм в гр. Пловдив и съм на 49г., Омъжена съм и  имам двама сина -студенти в Медицинския университет в гр.Пловдив. Завършила съм бакалавър в ЕКИУ “Публична администрация”, магистратура във ВСУ “Черноризец Храбър”, спец. “Европейска администрация и управление”. Специализирала съм “Бюджет и финанси”, “Европейски Проекти”, “Човешки ресурси”. Израстнала съм в кв.”Столипиново”.

С какво се занимавате сега?

От няколко години съм в банковата сфера, когато наближихаместните избори прекратих работата си в една от банките в град Пловдив. От януари 2020 г. започнах работа в     „Търговска банка  Д” (бивша Демир Банк), като „Специалист обслужване и продажби”.

Ако изборите бяха днес, бихте ли променили нещо и къде СГРЕШИХТЕ , че не успяхте да се класирате на балотажа?

Да, бих променила едно нещо. Сигурността на вота. Обикновеният човек не подозира, че най-важното в едни избори е правилно изброения вот на гражданите, в секционните изборни комисии. Точно с 33 гласа не можах да се явя на балотаж, а бяха отразени 42 невалидни бюлетини. Сезирах с молба Административния съд да се преброят бюлетините в 5 секции, но я отхвърлиха.

Освен това, някои така наречени „лидери” работиха против бъдещето на децата си, решиха, че могат да направят впечатление на определени хора с влияние, като работиха против мен и моята партия ДПС. Не искаха да сепромени “Столипиново”, не искаха да се случи промяната. Такива хора не бива да бъдат толерирани, по никаква причина.

Вие сте единствената жена  досега от нашата общност, влязла в политиката. С нещо помагало ли Ви е , или Ви е пречило с нещо?

Надявам се,да не съм само аз. В ПП”Движение за права и свободи” съм от 2006 г, вече 14 години, но за първи път излязох пред хората като кандидат за местната власт. В нашата общност на жените им е отредено място в кухнята и отглеждането на децата в семейството. Но години наред живота ми премина в ДПС, покрай колегите ми, като работехме и си помагахме в работата за хората. Не ми е пречело да бъда сред тях, но не са ме и толерирали, защото съм жена. Тук е мястото да благодаря на Али Байрам, председател  на ПП “ДПС” – гр. Пловдив и общински съветник , за доверието и възможността да работим заедно, за да осъществяваме приоритетите, които сме задали като програма на ДПС-гр.Пловдив.

Обърнахме внимание, че имате завидна диплома и специалности, какво бихте могла да направите за децата в квартала, за да учат?

-Имах надежда, да дам пример не само с мен, а и с доста млади хора, които вече са висшисти от Столипиново. Образованието е основата на един човек, а нашите деца са умни и се учат бързо. Не им се обръща внимание в училищата, защото политиката върху нас е такава -да бъдем неграмотни, за да бъдем зависими и управлявани. Отчитат се бройки, присъствие, за да не се съкращават паралелки и учители, бюджети. Даже и да са в клас децата, не се полагат усилия да ги научат. Децата щяха да са един от преоритетите ми.

Да разбираме ли, че имате план за действие във връзка с децата, при положение, че някой ден станете районен кмет?

Абсолютно! Желанието ми бе в квартала да преподават млади амбициозни учители, от турски произход, за да може да разговарят с децата и да имат интерес в часовете към предметите, които учат. Има такива учители.

Да има строг контрол от страна на РИО – Пловдив и от страна на отдел “Образование” в район “Източен”,  разбира се и от страна на родителите. Връзката ученик, учител и родител е важна и трябва да е всекидневна. Виждаме как децата, заминали за чужбина се адаптират отлично и научават даже чуждия език с лекота, защото има внимание и добро отношение към децата.

Знаете, че най-болезнен проблем на „Столипиново” е  чистотата. Имате ли стратегия за радикално решение на този проблем?

Да, разбира се. Това бе най-важната тема при всеки разговор при срещите ми с хората. Проблемът е в това, че трябва да се промени отношението на местната власт спрямо квартала. Не са поставени достатъчно отпадъчни съдове в Столипиново, не се извозват и почистват местата, оставени са да се образуват сметища.  Едно време имахме малки казани до всяка къща, ако пак го направим, мисля че ще решим малка част от проблема. Друг проблем е изхвърлянето на всякакви отпадъци от други части на града в „Столипиново”, като че ли квартала е сметище на Пловдив.

Открай време районната администрация знае за проблемите с чистотата, но не предприема никакви действия, нито за почистване на квартала, нито за облагородяване. Причината, която се изтъква, че няма средства, но виждаме, че средства има за други части от район „Източен”, но за „Столипиново” няма. Защо? Вероятно всички си отговаряме… защото има двоен стандарт на управление в Пловдив. Кога ще се облагороди квартала ни? Или тук не живеят деца и не може да бъдат изградени паркове и градинки?

Какво мислите за здравеопазването в квартала?

В квартала е нужна болница с прием за лежащо болни и със спешен център, линейките когато е нужно не идват навреме или въобще не идват. Нужна е програма и  превенция на злокачествените заболявания, зъболекарски кабинети, аптеки. Единствената белодробна болница в гр.Пловдив –„Димитър Кудоглу”, която можеше да поеме голяма част от болните от „Ковид-19”, със специалисти пулмолози, клинични лаборанти, лаборатории със съвременна апаратура бе унищожена. Болницата бе в район „Източен” и поемаше голяма част от болните в квартала. Обявена във фалит, се закри дейността й. Не е ясно какво се случва с нея. Община Пловдив следва да вземе решение за бъдещето на бившето лечебно заведение.

В тези тежки времена на пандемия, виждаме колко е крехък живота ни. Всеки трябва да си направи равносметка, че болестта не е за пренебрегване. Нека да бъдем отговорни към себе си и към близките си. Да спазваме всички епидемиологични мерки, те са за наше добро.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Пожелавам на читателите и на тяхните семейства да бъдат живи и здрави, да вярват, че доброто съществува и да правят добри дела, един ден направеното добро ще се върне ! Пазете се,  пазете семействата и близките си!

Интервюто взе Абдулсамед ВЕЛИ.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply