Българите в Дуисбург да внимават

Кражби, предлагане на спонтанни майсторски услуги или предполагаеми изгодни сделки за получаване на подпис върху договор са най-вече целта на измамниците от входната врата.

Измамниците на входната врата обикновено имат за цел да влязат в домовете на жертвите си, за да търсят пари, бижута или други ценности или предварителен оглед на дома на жертвата. За да направят това, те се представят за нуждаещи се от помощ, занаятчии, служители на общественото предприятие или дори като длъжностно лице, например полицай, съобщиха от Дуисбургската полиция.

Други измамници предлагат на жертвите си продажби от врата на врата, като импровизирани услуги на майстори, или се опитват да ги принудят да се абонират или да направят дарение.

Техни жертви често са възрастни хора, тъй като те обикновено са вкъщи през деня.

Триковете на измамниците

Измамниците, преследващи ценностите на своите жертви, използват претекст, за да получат достъп до дома им, например като искат чаша вода, нещо за писане или използват тоалетната, или като посочват на жертвите си, че има предполагаема спукана водопроводна тръба трябва да бъде отстранена бързо. Ако вратата не е напълно затворена, втори човек може да влезе незабелязано и да претърси стаите за ценности.

Натрапниците, които често са талантливи като актьори, основно използват само няколко трика, за които винаги измислят нови варианти. Те се появяват в много различни роли: понякога се преструват на някой, нуждаещ се от помощ, понякога като занаятчия в работни дрехи, понякога като бизнесмен, облечен по уважаван начин, или дори като предполагаемо длъжностно лице, например полицай.

При друг вариант на измама от прага, измамниците вече дори не говорят лично, а вместо това пускат „известия“, попълнени поименно, в пощенските кутии на жертвите си: тъй като казаха, че никой не е намерен, те трябва да „се обадят, за да си уговорят среща за да обсъдите въпроса си” или „за да вземете пакета си” обадете се на скъп телефонен номер.

Полицейски съвети

Преди да отворите вратата, огледайте добре посетителите през шпионката или през прозореца. Не отваряйте вратата, освен ако не е поставена заключващата лента.

Не пускайте непознати в дома си.

Отговаряйте енергично на натрапчиви посетители, говорете им високо или викайте за помощ.

Уговорете се със съседите, които са вкъщи през деня, да си помагат на входната врата при непознати посетители.

Като правило, поискайте от длъжностните лица тяхната служебна лична карта и я проверете внимателно за лого, снимка и печат.

Ако се съмнявате, обадете се на съответния орган от където се представя че е, преди да го приемете. Намерете сами техния телефонен номер в интернет.

Запомнете: Банките, спестовните банки, полицията или други власти никога няма да изпратят “пари“ във вашия дом. При поява на такива незабавно уведомете полицията.

Пускайте в апартамента си само майстори, които сте поръчали сами или са били обявени от управата предварително. Същото важи и за предполагаемите представители на общественото дружество.

Не приемайте нищо за съседи без тяхното изрично уведомление, например наложен платеж или доставки срещу заплащане.

Не предоставяйте подпис за нещо, което изглежда като подарък или потвърждение за посещение.
Никога не сменяйте пари на входната врата. Може да бъдете измамени – например с фалшиви пари.

Търговия на входната врата

Бъдете внимателни, ако някой се опита да ви продаде нещо на входната врата, особено ако продавачът иска да ви примами с изгодни сделки или безплатни оферти, например. Това често е измама, използвана от престъпниците, за да ви накарат да подпишете договор, например за застраховка, евтина тарифа за електроенергия.

Други измамници обещават печалби или твърдят, че работят за социален проект, за да събудят съчувствие. А трети се представят за служители на реномирани компании. Целта винаги е една и съща: подписване на договор.

Leave a Reply