Заради “Пролетта на Столипиново” и медиите вече ни представят с добро, негативите остават в историята

Помните ли през карантинните дни квартала ни в какво положение беше? Имаше наши съкварталци, които нямаха препитание, и чрез вашата помощ, тези хора останаха благодарни на вас, които им помогнахте да оцелеят по някакъв начин. Точно тази наша стъпка на единство стана за пример, и привлече вниманието на българското мнозинство с добрите ни взаимни дела.

Това наше единство стана причина, вече медиите да пишат добри неща за нас, а негативите започнаха да изоставят в заден план.

Вашите добри дела привлякоха вниманието на “ДУВАРКОЛЕКТИВ”, които направиха изложба “Пролетта на Столипиново” и показаха част от живота на квартала ни по време динамичните процеси на 2020 г., който живот трябва да послужи за пример не само в Пловдив…

Изложбата показва четири дейности на Дуварколектив с хора от Столипиново, преплели се със събитията около глобалната пандемия COVID-19.

Ето какво представят в момента колегите в Капана:

„Ръчно изработени” 

Изложба на неща плетени от две жени от  най-лишената част на квартала ни, Янка Симова (член на Дуварколектив) и гост-артиста Мария Асенова.

„Гласът на заглушеното общество” 

Това е нашата медия. По време на полицейската блокадата на квартала ни през пролетта се зароди нашата гражданска медия – новинарският сайт „Filibeliler | Филибелии: Гласът на Столипиново”. Представеният в галерията архив на медията ни от април до септември 2020 г. проследява тревогите, борбите и надеждите на жителите на квартала в тази бурна година. Новинарският ни сайт http://filibeliler.eu е създаден с взаимната помощ на доктор Никола Венков и екипа на гражданско сдружение” ЖИТЕЛИ НА СТОЛИПИНОВО”. Бихме искали да отбележим, че сайта е създаден малко преди да бъде създадено сдружението ни.

„Служба „Чистота” – Столипиново” 

Медиите често показват Столипиново с купчините боклук. Контейнери за смет има само на 5-6 места за квартал от десетки хиляди. В тези условия общността ни се организира сама, създавайки собствена комунална услуга. Филм на един от авторите от Филибелилер Исмаил Шериф дава гласност на проблемите с боклука. Дуварколектив пък раздадоха оранжеви работни тениски на събирачите на боклук от домовете на хората, за да покажат техния принос за чистотата на Столипиново.

„Аллах разъ олсун” Това е нашата организация, която ще остане за винаги в историята на квартала, като за първи път през пролетта на 2020 г. този израз се чуваше хиляди пъти в квартала ни. За Дуварколектив тази наша единност се превръща в символ на самоорганизация и солидарност в общността ни, като бе представена редица инициативи за самопомощ от местни хора, които събирахме, за да доставяме храна на семействата по време на пандемията. Бихме искали да добавим, че не само групата “Жители на Столипиново”, а също така и други наши съкварталци събираха и организираха помощите. Дуварколектив представиха и обясняваха всичко това на гостите в капана, където бе организирано представлението.

Каним ви в галерия PLOVEDIV до 31 октомври, събота, за да видите “Пролетта на Столипиново”

Адресът е ул. Куртевич №3, на една крачка от Джумая джамия. Черната сграда на снимката вдясно –

Автор: Абдулсамет ВЕЛИ
Снимки: Взети от Дуварколектив

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply