Измина една година от подписката за боклука в Столипиново, но от общината се правят на ударени.

Входящ номер от преди една година

На тази дата преди една година сдружение “Жители на Столипиново” бяха внесли предложения в ОбС и община Пловдив подкрепени с 624 подписа от жителите на квартал “Столипиново”. Но от тогава до сега немърливите управници не могат да намерят свободно време да отговорят. Голяма част от най-четените медии, до които беше изпратено, също мълчаливо отказаха да бъде разгласен случая.

Какво представляваше подписката и какви решения бяха предложени?
(Пълният текст на исканията в PDF)

1. Да се събира редовно и без пропуски боклукът от сметищата на няколко добре
известни места.

Да се публикува официален график за почистване на сметищата около контейнерите и на няколко други места, където контейнери въобще няма. Графика да е всекидневен, за да не се натрупва боклука. Жителите смятат, че така сметищата ще престанат да бъдат сметища. Те искат публикуваният график да подлежи на граждански контрол и твърдят, че тогава ще се знае кога някой не си върши работата и да се санкционира.

2. Създаване на Точки за боклук със специално обслужване

Хората твърдят, че ОП „Чистота“ спестяват десетки хиляди лева от необслужването на официално
възложения й маршрут по улиците на квартала. Какво се случва с тези средства в момента не е известно за обществото. Но тези спестени от десетилетия пари могат да се вложат в режим на специално обслужване на няколко „Точки на боклука“, където сметта да се изнася по 2 и повече пъти на ден, така че да не се образува море от боклук и предпоставки хората да хвърлят извън границите на обозначеното място.

Също така, като забележка добавят, че в „Столипиново“ там където техниката на ОП „Чистота“ не може или не иска да достигне е в по-голямата си част – чист. И това било благодарение на самофинансирана от жителите на квартала услуга по извозване на боклука. Хората плащат на по-бедни съкварталци да закарват боклука им до местата с казани, които са на 3-4 улици от домовете им. Това работи добре, но препълва малкото места с казани и създава там сметища.

3. Добро оформяне на Точките за боклук

Трябва установяването на Точките за боклук да върви с подходящо обозначаване и облагородяване на зоната. Да се създаде физическа и визуална организация на мястото, така че да е ясно видима чертата между мръсно и чисто пространство и да се стимулира изхвърлящия боклук да го направи по правилата.

Сдружение „Жители на Столипиново“ дори предлагат да съдействат за планиране на тези зони, така че да бъдат отчетени психологията и съображенията на бъдещите им ползватели. Също така дават пример, че стандартните казани не са подходящи, тъй като идват високи за работниците-боклукчии в квартала. Те доставят боклука с големи колички, които могат да бъдат обърнати на равнището на пода или до 40см, но няма как да бъдат изпразнени на метър и половина височина.

4. Улесняване да се подават сигнали

Да се обозначат и боядисат казаните и бетонните заграждения в квартала (и бъдещите Точки за боклук) с указания с едри букви „Тук е мястото за вашия боклук“ и с телефони за сигнализиране при нарушители. Това ще помогне на съседите да се ангажират, когато видят съкварталци, които не пазят чисто.

5. Мерки срещу внасяния незаконно боклук от извън квартала

В подписката са предложили също, да се налагат глоби с акт (според Наредбата от 300 до 1000 лв. за физически и от 1400 до 4000 лв. за юридически лица) и да се сложат видеокамери при сметищата в края на квартала. Да се организира площадка за безплатно стоварване на боклук, строителни отпадъци и пр. недалеч от квартала, но ИЗВЪН него, където всички тези фирми да бъдат насочвани с указателни табели от ул. Крайна и Ландос.

Като забележка жителите добавят, че количките и каруците докарват отпадък предимно от вътрешността на квартала (доколкото за тях е забранено да навлизат в града) и не трябва да се санкционират, тъй като това ще остави боклука неприбран във вътрешността.

Но трябва да се обърне специално внимание на бусове и камиончета разтоварващи боклук, защото в някои случаи това е дори бизнес.

6. Сметища между блоковете

Да се направи основно почистване блок по блок, като се координира с облагородяване на зоните от ОП „Паркове и градини“. След това да се наложи решение, което работило успешно в гр. Пазарджик – колективна отговорност за живущите. При констатиране на нов боклук под балконите, целият вход да заплаща фишове от 50 лв. – това бързо ще дисциплинира малцината, които не спазват никакви правила. Но за сметка на тези приходи боклукът своевременно и качествено да се почиства.

От това предложение на Сдружението може да се каже, че тази точка е юридически спорна, но и невъзможна. Защото се знае, че жилищата по ул. Сокол над 80 процента собственост на “Жилфонд”, което може да се добави като клауза към договорите им за наем. Но, като знаем, че точно този бизнес с общинските жилища в Столипиново е най-печеливш, защото общината от 40 години получава приходи, без разходи по тези жилища. Това е сто процентова печалба, като никой няма информация къде изчезват приходите от тези стотици апартаменти от десетилетия насам.

7. Местни фирми – замърсители

Тук хората предлагат, независимо дали даден търговец е узаконен или неформален да се потърси възможност общината да сключи с него договор за извозване на неговия боклук и да му предостави собствен контейнер, за чиято наличност той да бъде финансово отговорен. Така той няма да смесва боклука си с общия. В квартала се знае кои са големите замърсители (ресторанти, дюнери, сватбени домове, зарзаватчийници). Но трябва да се
предвиди различна лятна (юли – август) и зимна месечна тарифа, за да не се ощетяват извън силния сезон.

8. Служителите на общината да престанат да си правят ПИАР на гърба на жителите на
кв. „Столипиново“

От сдружението настояват ОП „Чистота“ да си върши работата систематично без нарочно да допуска периоди, в които боклукът се натрупва и да се хвали после по медии. А началниците да престанат да хвърлят вината изцяло върху жителите и да насаждат омраза и разделение сред българския народ. Ако някъде наистина е имало 5000 тона боклук, то е защото години преди това не са били прибирани.

Хората настояват общината да запишат по-добре, че ЗНАЧИТЕЛНАТА част от населението в Столипиново
си плаща данък-смет, но заради безхаберието на общината им се налага отгоре върху него да плащат и „частно“ на свои боклучии. Хората питат, къде другаде домакинствата плащат 30-40 лв. месечно отгоре върху местните данъци и такси? Къде другаде мият сами улиците си всяка седмица?

Като заключение хората завършват с надежните думи:

Уважаеми г-н Кмете, уважаеми общински съветници на гр. Пловдив,
Вярваме, че ще вземете сериозно исканията ни да живеем в по-чист квартал и предложенията дадени тук. Ще вземете насериозно волята, която са заявили стотици наши съкварталци (приложена подписка). Ще разпространим тази подписка и до медиите. Желаем отговор в писмен вид, тъй като вече не вярваме на лични разговори със силните на деня – през изминалата година се опитаха да ни изкушат прекалено много пъти.

Желаем отговор какви са конкретните мерки, които ще предприемете за срочното подобряване на ситуацията с боклука в кв. „Столипиново“, както и ще вземете ли предвид направените от нас предложения. Моля, не се оправдавайте с липсата на средства, щом „това е кварталът, за който се харчат най-много пари за почистване“ (служители цитирани във в-к „Марица“, август 2021). Налага ни се да направим сами горните предложения, защото вече сме убедени в некадърността или НЕЖЕЛАНИЕТО на
собствените специалисти на Общината и „Чистота“ да разрешат проблемите. В тази връзка, една от първите мерки, с които можете да спечелите доверието ни, е да уволните сегашното ръководство на ОП „Чистота“ и назначените за р-н „Източен“ началници, защото е видно, че толкова години те не могат или не искат да се справят. И да назначите ново и енергично ръководство, което да не търси вината единствено в гражданите.

Но в крайна сметка, надеждите им и всички техни усили са ударили на камък. Защото, макар да са споменали, че не желаят разговори със силните на деня, а асмо в писмен вид, от общината са използвали точно обратното, като и разговор не са успели да проведат. Не са получили и писмен отговор, за което общината мълчаливо отказват, защото за издънките им Столипиново е добра манипулативна, може да се каже най-добрата цел, да се отвлече вниманието на българското общество от други, по-важни проблеми.

Пълния текст на протеста – подписка

Един коментар

  1. […] Видеонаблюдение и ефективен контрол, взаимодействие с местните жители по упражняването му – но само в комбинация с другите не-наказателни мерки. (С пълния текст на предложенията можете да се запознаете от медията на квартала, „Филибелии“, https://filibeliler.com/2023/01/05/edna-godina/). […]

Leave a Reply