Футболист от “Столипиново” е изгонен от “Гонзо”, защото не е бял

Снимка: plovdiv24.bg

Директорът на националните отбори по футбол Георги Иванов удари по масата и каза нещо, което не биваше да прави, а и очевидно не разбира. Той се изрепчи, чисто началнически, че докато е на този пост футболист с друг цвят на кожата няма да играе в националния отбор. Гонзо ни обеща  тим от бели играчи и без никакъв мургав оттенък, пише Пловдив24

Да се опитаме да го разберем по-ясно, ако изобщо е възможно – чужденци, макар и с български паспорт, няма да заемат местата на родни играчи в националния отбор, заканва се Гонзо. Допълнението за цвета на кожата обаче  означава, че ако е бял поляк или румънец с наш паспорт – може, но натурализиран нигериец – не.

Гонзо очевидно не разбра какво точно каза, защото ако е разбрал,трябваше пет пъти да се извини досега. Изказването му е расистко, колкото и да го обръщаш, колкото и да търсиш друг нюанс в него. Гафът е огромен, а от БФС мълчат като тъпани.

Да си представим, че ромче от “Столипиново“  е новият Меси, но законът “Гонзо“ го обрича да си играе само в квартала. Да, българче е, но е с друг цвят на кожата, а Гонзо не пуска такива в националния отбор.

Да си представим и какво е сега в главата на Силвестър Джаспър от младежкия ни отбор до 21 години – майка му е българка, а баща му нигериец. Очевидно не е съвсем бял, но играе в Англия.

Както казва самият Гонзо: “Липса на малшанс“. Голяма щуротия се роди в главата на директора Гонзо. Последствията – засега никакви, а и не се виждат. Както нищо не се вижда и около националния отбор, освен че ще е чисто бял.

Leave a Reply