Какво се случва, ако декларирате парите си на границата?

С наближаването на летните пътувания на съгражданите ни, които пребивават предимно в западна Европа, на редакционната ни поща получаваме многократно въпрос, “какво да правя, ако трябва да мина граници с повече от 10 000€”?

Затова решихме да напишем тази статия за да информираме гражданите ни

Нашите граждани, живеещи в Европа, имат проблеми на граничните пунктове поради голямата сума пари, която носят със себе си. Както е известно, според митническите правила сумата, която пътник може да носи без предупреждение, трябва да бъде по-малко от 10 хиляди евро. Ако сумата е по-висока от тази, трябва да се направи митническа декларация. В противен случай парите могат да бъдат конфискувани. Тези, които пътуват с автомобил, могат да загубят всичките си спестявания, когато не спазват правилата. Може да бъде много трудно или дори невъзможно тези пари да бъдат върнати.

Решението на проблема е много просто

Всъщност решението на проблема е много просто: пътникът трябва да спазва някои правила и да извършва някои действия. Когато това стане, можете също да пътувате с голяма сума пари. На практика обаче, за съжаление, тези удобства не се използват много. Филибелилер бихме искали да направим някои препоръки, за да помогнем на тези, които планират да пътуват с голяма сума пари. Сигурни сме, че информацията, която ще предоставим въз основа на въпросите, които получаваме от нашите читатели, ще бъде от полза за много хора.

Не е забранено

На първо място, трябва да се отбележи, че в съзнанието на хората съществува погрешно схващане, че не е забранено пътникът да пътува с повече от 10 хиляди евро. Нито една държава няма такава забрана. Независимо дали пътувате с автомобил или със самолет, можете да носите повече от това количество.

Трябва да кажете, че имате пари във вас

Въпреки това, в съответствие с митническите правила на страните, пътниците, носещи пари над 10 хиляди евро, трябва да ги декларират на митницата преди преминаване на границата. С други думи, преди да стигнете до контролно-пропускателния пункт, трябва да отидете на митницата и да направите писмена декларация, че “имате повече пари във вас“. След като направите това, няма проблем. Но пътуващите винаги се притесняват: „Какво ще стане, ако докладвам парите си? Трябва ли да плащам данъци или определена такса? Могат ли да ми конфискуват парите по някаква причина?”. Много хора не искат да направят това само поради тази причина и рискуват с мисълта „Може би няма да ме хванат“. След което изпитват голямо съжаление, когато бъдат хванати.

Какви въпроси се задават?

Нека да разгледаме защо и как се прави този процес, за да се премахнат тези опасения на гражданите. На първо място, когато правите декларация, не ви се начисляват никакви данъци или пари от транзакции. Този процес не отнема толкова време, колкото изглежда. Ограничението от 10 хиляди евро се прилага за откриване на незаконно придобити пари и за предотвратяване на подкрепата за тероризма. Така че властите искат да знаят източника на парите от вас. Ако това са вашите собствени спестявания или ако сте взели кредит от банката, можете да го покажете с банкови разписки. Чиновниците също могат да попитат какво ще правите с тези пари. Например, ако имате плащане в България или страната, в която живеете, можете да го посочите като причина.

Когато са изправени пред тези въпроси, някои от нашите граждани правят ненужни неверни твърдения. Например „Парите са на приятел, не са мои. Ако кажете „Нося парите за него“, разбира се, може да срещнете въпроси кой е този приятел, къде живее и източникът на парите. Поради тази причина при такива транзакции не трябва да се предоставя невярна информация. Посочете за какво носите парите.

Друг проблем, който гражданите не знаят е, че ограничението от 10 хиляди евро важи само за 1 възрастен пътник. Така например, ако пътуват 3 възрастни, всеки има право да носи по-малко от 10 хиляди евро. Единственият въпрос, който трябва да се има предвид тук, е, че парите се носят отделно от пътниците. С други думи, дори и да сте в едно и също превозно средство, сумата, която носи всеки от тях, трябва да е под 10 хиляди евро. Ако само 1 пътник има например 30 хиляди евро, някои държави могат да направят за това проблем.

Leave a Reply