ЦИК решава да гласуваме само с хартия на предстоящите избори: Партийни разногласия и съмнения в машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение за предстоящите избори, обявявайки, че гласуването ще се извършва само с хартия. Предложението за това решение бе направено от Емил Войнов, представител на БСП в комисията.

Това решение беше наречено “срамно” от Цветозар Томов, който сподели, че това поставя ЦИК под волята на политиците.

Председателят на ЦИК, Камелия Нейкова, отхвърли критиките и заяви, че възприема определението на бившия говорител на ЦИК като обида.

Решението на ЦИК бе подкрепено с 12 гласа “за“. То идва след събирането на всички партии, без ПП и ДБ, в парламента, за председателски съвет, който не беше предварително обявен публично.

След неуспешния опит за извънредно заседание за отхвърляне на президентското вето върху промените в Закона за енергетиката, беше взето решение от председателския съвет, включително и информацията от ДАНС, че машинното гласуване е било компрометирано.

Въпреки тези обвинения, вече бягло към ползване на хартия, след последните промени, гласувани от хартиената коалиция, включително ГЕРБ, ДПС и БСП. Те аргументираха, че тяхната цел е подобрено отчитане на гласовете, макар и да остане неясно какво точно свързва тази промяна със сигурността на машинното гласуване.

ГЕРБ и ДПС подкрепиха атаката към машинното гласуване, докато БСП поиска оставката на правителството.

ПП/ДБ определиха скандала като афера “Костинброд-2” и го нарекоха предизборен цирк, с цел отклоняване на избирателите от урните, подчертавайки необходимостта от решение от ЦИК.

Leave a Reply