„Приказна кутия“ в Столипиново завърши с цветен карнавал

Проектът „Приказна кутия“ на Сдружение Обединени професионалисти за устойчиво развитие приключи с приказен карнавал. Инициативата се проведе в рамките на шест месеца в начален курс на СУ „Найден Геров“, с подкрепата на Национален фонд Култура по програма Социално ангажирани изкуства. През това време, екип от четири специалисти – Емилия Крушков (психолог), Паулина Гегова и Божидар Георгиев (актьори), Александър Карамфилов (фотограф), работеха с децата по няколко артистични направления: драматичен и куклен театър, литература, музика, пластика, импровизационно изкуство, изобразително изкуство. Учениците се запознаха от близо с практики, като как да си направят сами карнавална маска, как се управлява театрална кукла, как да пресъздава сюжет от приказки и много други. Освен всичко изброено, се наблягаше на интерактивни игри, спорт, етюди, задачи за доверие и въображение и упражнения за правилно произношение и слово.

„През тази година прочетохме и анализирахме няколко приказки, всяка от която представи на децата различни ценности и добродетели. Целта на дейностите е да въвлече децата от Столипиново в света на изкуството, които са традиционно изолирани от културния и обществен живот на града. След като нямат възможност да посещават събитията в центъра, ние се опитваме да прокараме пътека, за да доведем културата и изкуството при тях. Избрахме приказките, като инструмент, защото те дават възможности за ползване на разнообразие от изразни и творчески похвати. По този начин се изграждаха и развиваха редица жизнени умения, като концентрация, въображение, доверие, физическа бодрост, дисциплина, правоговор. Освен това е забавно!“, коментира Емилия Крушков по повод изминалите дейности.

Приказният карнавал се състоя на 15 юни и се съчета с предаването на дипломите на завършилите четвъртокласници. Голяма част от децата се преобразиха в свои любими герои от книги, приказки, филми и комикси, други експериментираха с персонажи от близкото и далечно минало, а трети заложиха на метафората и олицетвориха сезони, настроения и животни. Така, под зоркото око на журито, преминаха мистър Астор, Supermen, Пролетта, граф Дракула, палячо, вещици, цар, принцеси, лъв и много други. Журито, в състав Стоилка Георгиева – бивш директор на СУ „Найден Геров“; Виолета Георгиева – ПДУД в СУ „Найден Геров“; Селим Ахмед – член на УС на Сдружение „Жителите на Столипиново“; Мария Никовска – секретар на МКБППМН, район „Източен“, определи победителите спрямо няколко критерии: 1. Цялостност на костюма; 2.Ръчна изработка; 3.Артистично представяне на героя и костюма. След награждаването се проведе томбола, в която над 30 ученика получиха награди.

За доброто настроение се погрижиха дечица в подготвителна група и местните таланти от 10.клас в същото училище – музикантът Зия Ангелов и певицата Незент. Карнавалът се превърна в истински празник за малчуганите, техните родители и преподаватели, които пяха и танцуваха заедно, а взаимността в квартала се усети и ще остави незабравима следа.

Сдружението благодари на своите парньори за подкрепата: „Знаете, че проекти се правят с хора, а не с институции. Заниманията нямаше да бъдат възможни без безкористното съдействие и отдаденост на педагогическите специалисти от начален курс в СУ „Н.Геров“, радушната отзивчивост на членовете на Сдружение „Жителите на Столипиново“, както и на някои родители, които прегърнаха идеята и я припознаха като своя кауза“ , каза още г-жа Крушков и добави, че се надява това да не е края, а едно поредно начало на съмишленици.

Може да видите част от дейностите с децата и да подкрепите идеята, като последвате Тик-ток на проекта
( https://www.tiktok.com/@prikazna_kutia

Leave a Reply