Кметът за Столипиново – много предложения, но без скорошни решения

Уважаеми приятели,

Представяме ви първите отговори кмета на район “Източен”, които нашата медия отправи запитвне. Публикуваме го в началото на Новата година, след трудната 2020, и се надяваме това да е добър знак – да не замитаме проблемите на средата, в която живеем, да обръщаме повече внимание на обикновените хора и да накараме управниците да си вършат работата качествено, навреме и с уважение към всеки човек.

Затова поставихме пет въпроса към районния кмет на “Източен” относно квартал “Столипиново”.

Иван Стоянов Кмет на Район “Източен” Снимка: Фейсбук

Обобщаваме отговорите на тези 5 въпроса, а на края на статията ще намерите пълният документ с думите на г-н Стоянов.

Наш въпрос 1: Получихме оплакване от граждани за течащите фекални води от избите, които минават през ел. таблото на самия вход. Кога ще има трайно решение за фекалните течове, при това на рискове честа като елтабло? Хората настояват да знаят конкретно кога ще се свърши това и с какъв ресурс?

Обобщение: Районният кмет признава, че са запознати с проблемите с канализацията по блоковете. Едва през 2020 година са успяли да направят оглед на мазетата и да регистрират положението (да – едва 30 години след като знаем какво е състоянието им).

Но също така от отговора на Кмета се разбира, че няма да решават проблемите на никой конкретен жилищен блок. За да оправят всички 103 жилищни входа са нужни над 1 млн. и 250 хиляди лева, с които общината не разполага, и в момента не предвижда да даде за квартала. Според изказването му за проблема виновни са жителите на квартала, и дори да се сложат нови тръби, подобрението би било само временно.

Ние питаме защо не се започне с два или три блока или за колкото има пари общината днес, а ще чакаме розово бъдеще с 1 млн. и 250 хиляди?


Наш въпрос 2: Хората реагират и за съборените павилиони, гаражи, кафенета, както от улиците “Сокол”, също и за ул. “Славия”. Какви са причините да се събарят павилионите? Вероятно част от тях не са съвсем законни, но няма ли варианти да се узаконят, така че хората да си запазят поминъка и услугите?

Обобщение: На практика общината отказва да вземе предвид нуждите на хората в квартала, които от години имат постройки за изкарване на поминъка си – магазинери, занаятчии и други. В отговора на кмета се казва, че всяка постройка, която не е била построена с нормативните изисквания и документи е незаконна и би трябвало да бъде съборена. Според него “узаконяване” не е възможно. Бутането на всички останали обекти в квартала се бави само заради липсата на финансови средства на общината.


Наш въпрос 3: Хората от квартал “Столипиново” научават от медиите, че ще се строят паркове по различните квартали на район “Източен”, но нищо не се говори за “Столипиново”. Тайна ли е или нямате планове за този квартал? Защото и в този квартал пловдивчани имат нужда от места за отдих на възрастните и младежите, както и от детски кътове за децата.

Обобщение: Кметът не се съгласи, че общината не е правила нищо за квартала. Посочи, че на улица “Елба” (Стария пазар) е бил обновен уличният фитнес, а скоро ще бъдат поставени нови пейки и детски игрушки.

Споменава също, че на улица Крайна се мисли за детска площадка и пейки за отдих, като за целта са били съборени магазините и работилниците на хората там. Но не даде никакъв срок, кога би започнало строителство на тази детска площадка.

Освен това общината обмисля да промени предназначението на общински имоти по улиците “Батак”, “Крайна”, “Сокол” и “Елба”, което означава, че там ще могат да бъдат направени само зелени площи, независимо какво е имало там досега.

Не са дадени срокове за изграждането им, като не се знае дали ще бъдат започнати през този мандат.

Извън тези дребни неща, за квартал Дружба не се предвижда изграждането на паркове поради липсата на място.

От “Филибелилер” се зачудихме какъв е този квартал “Дружба”? Направихме кратко проучване и открихме в сайта на общината, че официалното име на квартал “Столипиново” е квартал “Дружба”!


Въпрос 4: Защо в квартал “Столипиново” липсват спирки, обозначителни и информационни табели за градския транспорт, както във всеки друг квартал? Това е необяснимо, щом става дума за единен проект за градския транспорт в града. Ако пък е пропуск, кажете чия е вината? И не на последно място – кога ще бъде поправен?

Отговор: Въпросът е пренасочен към зам. кмета по транспорта. Към днешна дата отговор от него не сме получили, макар да изчакахме почти месец.


Въпрос 5: Да попитаме и за много болната тема за боклука в квартала. Община Пловдив и район “Източен” имате ли план за трайно решаване на проблема с боклука? Защото от 30 години насам единственото оправдание на местната власт е, че хората замърсяват и не пазят чисто и всичко приключва с това оправдание. В същото време в квартала има опити за инициативи за съдействие и от доброволци, но без общината нищо няма да се реши. Не трябва ли най-после да се обърнете към самите жители на квартала за съдействие вместо само да ги обвинявате задочно по медиите? Не трябва ли да потърсите помощ от европейски общински експерти, ако сами експертите в България не могат да измислят начин да се справят с това?

Обобщение: От отговора на кмета се разбира, че общината знае, че в квартала се внасят боклуци от външни лица, но за да спрат вноса първо трябва да създадат специална служба, както и видеонаблюдение. При това дори не се знае, дали това предложение на кмета ще бъде одобрено от Голямата община, а дотогава законите на страната няма да важат за вносителите на боклуци от цял Пловдив, които идват с леки и товарни автомобили и си изсипват всякакъв вид отпадъци. Ако не се одобри предложението на кмета, което е от преди година, то макар и да се знае, че има нарушители на закона, те ще са свободни да си изхвърлят боклуците в квартала, а за мръсотията да бъдат обвинявани столипиновците. Знаем, че това се прави с цел пиар акция пред медиите, когато се извозват боклуци.

Друго предложение на кмета е да се увеличи полицейското присъствие в квартала с нови бройки към Общинска полиция, които да правят проверки и да налагат глоби, което го разбираме, че се отхвърля нашето предложение да се търси помощта на хора от квартала, които да подпомогнат намясто спазването на хигиената в квартала. Вместо това се увеличава възможността Столипиново да се превърне в милиционерки район.


Това са 5-те въпроса и отговора. Мислим, че съкварталците ни могат да си извадят своите изводи. Филибелилер ще продължаваме да настояваме и за в бъдеще да задаваме въпроси към всички институции за нередностите по етническите квартали в града под тепетата. Но ще настояваме и хората да спазват хигиената и законите на РБ.

Самите думи на г-н Стоянов са дадени по-долу, но си позволихме да ги съкратим, защото са на трудно разбираем език за по голямата част на жителите на квартал Столипиново.

Снимки: Филибелилер.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Един коментар

Leave a Reply