Протестно шестиве на Столипиновци в Дуисбург заради смъртта на Рефат Сюлейман

Снимка от протеста

Днес, според Дуисбургската полицейска информация над 650 наши сънародници(според нашата медия около 1 500 души) от Пловдив, Шумен и Пазарджик проведоха протестно шествие в Дуисбург, Германия под наслов „Безопасни условия на труд в Тийсен Крупп и справедливост за загиналия българин“.

Призив за едноминутно мълчание в памет на Рефат Сюлейман

Както по-рано ви съобщихме протестиращите българи от турски произход се събраха пред дома на трагично загиналия работник – Рефат Сюлейман –  за да изкажат съболезнования на почерненото семейство и за да заявят солидарността си за справедлив и прозрачен процес.

Известен турски ютубър Юксел подкрепи Столипиново

След 14:00 ч. шествието се отправи към работното място на загиналия – завода за стомана Тийсен Крупп, Брюкхаузен – където в петък беше открито тялото на загиналия. Спонтанно организиралите се колеги и роднини на Рефат, подкрепени от наши сънародници от Дуисбург и стотици пристигащи от различни части на Германия, Холандия и Франция издигнаха призиви за справедливост и повече яснота около случилото се.

Като изключително тревожно, протестиращите интерпретираха официалното заявление на местните полицейски служители от този петък, в което се заявява, че все още няма доказателства за небрежност от страна на трети лица, като основна причина за смъртта.

Примомняме ви, че тялото на Рефат Сюлейман бе открито в басейн с шлака от негови колеги на 17.10.2022 г. Столипиновеца, обявен за издирване на 15.10.2022 г., е бил нает като работник по почистване от агенцията за подбор на персонал „Елеман“ със седалище в Оберхаузен, Есен.

Въпросите, които будят сериозни опасения са:

Защо едва на втория ден от началото на работния си договор Рефат е инструктиран да почиства басейн с индустриална шлака – работна дейност свързана с повишена опасност?

Защо той е изпълнявал това задължение сам и без контрол от прекия си началник?

Минал ли е Рефат необходимия инструктаж за работа в опасна среда, преди да му бъде възложена задачата по почистването?

Защо първоначално местните власти и работодателя твърдяха, че Рефат е бил нает като общ работник по поставяне на пътни знаци в обекта?

Има ли разминаване между работната спецификация описана в договора и реалните трудови дейности, които работникът е изпълнявал?

За да търсят отговор на тези и други въпроси, днешните протестиращи решиха да формират работна група с участието на роднини, членове на местното сдружение защитаващо правата на българите в Дуисбург и региона  „Столипиново в Европа“ и представители на независими немски синдикати, която ще настоява за справедливо и прозрачно разследване пред представители на агенцията за работа, собствениците на завода за стомана и разследващите органи.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Подкрепете ни с минимално дарение за поддръжка на сайта, чрез PayPal от ТУК

Един коментар

  1. […] Рефат Сюлейман, за която тогава писа първа Filibeliler.com и беше единствената медия отразяваща от място… Това беше поредната демонстрация, която призовава за […]

Leave a Reply