Социални напрежения и политически разделения: Как животът в Столипиново зарази лицето на Пловдив?!

Снимка: Фейсбук

МНЕНИЕ – Социалните напрежения и политическите разделения в кварталите в град Пловдив се задълбочават, превръщайки живота ни в истинска криза, сравнима със ситуацията в най-проблемните райони на града.

Въпреки че гражданите от квартали, като Столипиново отдавна тревожат властите с не физически протести, а писмен и демократичен начин, чрез писма срещу корупцията и липсата на подходящи условия за живот, интриги и подкрепа от страна на някои медии са подтискали техните гласове и са ги обръщали в противоположен вид за пред останалата част на обществото. Тази обстановка се е разпространила и в други райони на града, като вече става ясно, че те започват да наподобяват квартал Столипиново.

Необходимо е да се отбележи, че проблемите в етническите квартали не засягат само тях. Анализите ни показват, че десетилетията на проблеми в тези райони започват да се разпространяват и в целия град.

Снимка от Фейсбук квартал “К.Париж”. Същата схема, която се използва от години и отразява по медиите, близки до властта, “казаните празни, а около тях боклуци”.

На горната снимка медията ни на няколко пъти доказа с видеоклип, как казаните се оказват празни в Столипиново, а около тях все боклуци. Естествено на снимката горе боклука не е много за сравнение със Столипиново. Но тактиката е такава, че минава камион и прибира боклука от казаните, а около тях си ги оставя.

В етническите квартали, като Столипиново и Шекер махала, тъй като не са по гъсто населени, както и нередовно се почиства, колкото и властите да си правят реклама, че са събирали 365 дни годишно. Тази лъжа е доказана и в едно социологическо проучване на един от най-известните социолози в България доктор Никола Венков.

Въпреки че има чувствителни и осъзнати граждани, има и група отстъпващи и враждебни хора, които се насочват срещу “другите”. Под термина “други” се разбира всеки, който не съответства на дневния дневен ред и на статиите, които голяма част от медиите публикуват.

Това явление беше забелязвано само в маргинализираните части на обществото, но с течение на годините, особено в последния период на управление в града, дебатите в общинския съвет за лошото управление на града, противоречивите политики и незаконното поведение на местната власт постепенно обясняват сегашната ситуация на квартал Столипиново.

Макар че мнозинството от политиците в страната изглеждат изненадани и обезпокоени от политическата и правната ситуация, в действителност тази ситуация е резултат от продължителна политика, която разделя обществото с всеки изминал ден, както на местно, така вече и на национално ниво. За много хора, които някога се надяваха на демокрация, сега тя се превръща във форма на “политическа автокрация” с все по-нарастващ контрол и потисничество над хората и не наказуемата политическа класа.

В този процес има граждани, които се преместват и търсят по-добри възможности в други държави. Въпреки това, не трябва да забравяме, че проблемите, които се виждат в Столипиново, се разпространяват бързо в целия град като гангрена и ни дават представа за бъдещето на града.

Това е възмутителна ситуация, тъй като Пловдив, въпреки всички грешки, че се е разделил на неуважаващи се по между си етнически групи, с благодарение на част от медиите и политиците в миналото, притежава голям потенциал и е дом на много различни етноси хора. Трябва също така да отбележим, че в Пловдив се намира най-голямото етническо население в България.

Същото така смятаме, че политическата бруталност с разделяй и владей вече е към края си и гражданското общество ще сложи край на тази политическа интрига и ще се обединят за бъдещето на град Пловдив.

Leave a Reply