Историята на училище Митко Палаузов(Назъм Хикмет) в Столипиново

Сградата на НУ „Кирил Нектариев“ гр.Пловдив е построена през 1947г. През същата година училището носи името „Назъм Хикмет“. По-късно то приема името „Христо Ясенов“. През учебната 1967/68г. в същата сграда се открива и 39-то НУ „Митко Палаузов“.

Назъм Хикмет

От самото начало обучението се води в сградата на училище „Христо Ясенов“ съвместно с училище „Д. Чинтулов“ на три смени. Успоредно с това се осъществяват и вечерни паралелки за ограмотяване на непосещаващите училище лица над 16 години. През 1969/70 година НУ „Добри Чинтулов“ се отделя в новопостроената сграда. Към старата остават НУ „Хр.Ясенов“ и НУ „Митко Палаузов“.

През 1984/85г. двете училища се обединяват под името „Митко Палаузов“. С решение на Общински съвет – Пловдив, през 1992г. училището получава името Кирил Нектариев – виден български духовен водач и просветител.

Кой е Назъм Хикмет?

Назъм Хикмет (на турски: Nâzım Hikmet)е турски поет, писател, сценарист и обществен деятел. Той е основоположник на турската революционна поезия и е лауреат на „Международната награда на мира“ (1950 година).

Роден в град Солун(сегашна Гърция) през 1902 г., починал на 3 юни 1963 в Москва, СССР (Сегашна Русия).

Наричан „комунист романтик“ или „романтичният революционер“. Много често е арестуван заради политическите си убеждения и прекарва голяма част от живота си или в затвора или в изгнание. Поезията му е преведена на повече от 50 езика.

Женен е 4 пъти. Умира от сърдечен удар.

Един коментар

  1. След основаването на училището се е преподавало на Турски и в двора на училището е имало джамия сега е спортен салон на училището

Leave a Reply