Скандалното училище СУ “Найден Геров” със скандално писмо до медиите

Разследване на журналистката от вестник “Марица” Елица Кандева, беше разкрила схема за починала ученичка, на която са пишели оценки в СУ “Найден Геров” в квартал Столипиново.

След проверки и прокурорско разследване директорката “УЖ”беше уволнена със заповед на началника на РОУ, за което беше съобщено от МОН, а реално беше предназначена за заместник директор.

След такава голяма издънка, същото училище продължава да си стреля по собствените крака, като в понеделник са решили да излезнат със собствена позиция изпратена до медиите.

Училището описва, че квартала и децата са роми, което предимно не се приема от обществото там.

Скандалният текст

Във връзка с това писмо, реакция имаше и от сдружение “Жители на Столипиново”, което поиска извинение от училището.

Ето и реакцията на сдружението:

Сдружението “Жители на Столипиново” осъжда изказването на училището “Найден Геров”, което съзнателно подкрепя разделението на децата по етнически групи. Това действие не само е нечестно, но и подкрепя стереотипите и дискриминацията в обществото, което силно осъждаме.

Искаме да подчертаем, че всички деца, независимо от техните етнически и културни характеристики, са граждани на Република България и заслужават равни права и възможности и не трябва да се споменават по етноси, религия и други различия, особено от образователните институции. Споменаването на етническата принадлежност на децата не само е неприемливо, но и създава опасност от дискриминация и подкрепя нечестни практики.

Сдружение “Жители на Столипиново” силно заподозрява, че този подход може да бъде употребяван за прикриване на недопустими действия, включително кражби, които са извършвани преди журналистическото разследване, в резултат на което беше уволнена директорката на училището.

За тези причини, ние изискваме училището “Найден Геров” да се извини публично и медийно и да предприеме действия за по-нататъшна реформа, с цел гарантиране на равни права и честни практики за всички деца и общността като цяло. В противен случай от наша страна ще се предприеме действие да сигнализираме за това МОН и КЗД.

Leave a Reply