Представят “Столипиново” и в Германия

Братската организация на сдружение “Жители на Столипиново“, асоциация “Столипиново в Европа” организира филмово представяне на квартал Столипиново, в сътрудничество с Община Гелзенкирхен, Каритас – неправителствена организация, която предоставя социални услуги и други общински структури.

“Занаяти по наследство” е документална колекция от портрети на занаятчии в кв. Столипиново, Пловдив, създаден от Осман Юсеинов и Дуварколектив. Филмът прави един почти графичен разрез на общността, показвайки ни и млади, и възрастни, и традиционни, и модерни хора, но всички обединени в едно – желанието да живеят и работят по достоен начин чрез ръцете и уменията си.

Филмът (български/английски субтитри, 35 мин.) показва част от живота в една от най-важните общности от български имигранти в Рурската област. Той хвърля светлина върху занаятчийството, изобретателността и гордостта от собствените способности при все по-несигурни условия на живот и работа. Този документален разказ допринася и за по-доброто разбиране на перспективите, желанията и потенциала, които хората от България носят със себе си в Рурския регион.

Представители на новосъздадената асоциация в Германия “Stolipinovo in Europa” (https://stolipinovoeuropa.org/) очакват с нетърпение последващата дискусия. Инициативата, създадена от столипиновци живеещи в Дуисбург, Германия, защитава правата на всички източноевропейски имигранти в Рурския регион и подкрепя укрепването на културния обмен между съответните групи и техните общности.
В последващата дискусия ще участват и представители на местната община, както и неправителствени организации , осигуряващи социална подкрепа на мигрантските общности в областа.

Това е една успешна стъпка за представяне на реалната и позитивна част на столипиновците, които от десетилетия биват представяни пред общността, като хора изостанали по собствено желание.

Целта на самото представяне също е да се види без подкрепата на институциите, хората на този квартал как с честен труд са успявали и успяват да оцеляват.

На снимката долу можете да видите точен адрес, дата и час на първото излъчване в Гелзенкирхен.

Ако желаете да подкрепите и/или да присъствате и вие просто натиснете ТУК и отбележете присъствие.

Следващото излъчване ще е на 24.11.2022 в Маркслоу, Дуисбург в социален център Петерсхоф 18:00-20:00.

Събитията се провеждат с подкрепата на:

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply