Вълна от солидарност по време на извънредното положение

Трудните времена предизвикаха вълна на солидарност сред турската общност в кв. „Столипиново”. Десетки обикновени жители дадоха средства, за да са сигурни, че техните събратя и съседи няма да легнат вечер гладни. При това става дума не за една инициатива, а броят им нарасна лавинообразно. Общността ни доказа, че сме способни да погледнем отвъд частния си интерес. От „Филибелилер” се надяваме, че събуждането на все повече наши съграждани, обединението и грижата един за друг няма да спрат с вдигането на извънредното положение.  Инициативите продължават.

Преводи от чужбина на “Жители на Столипиново”

Както вече на повечето ни читатели е известно, администраторите на фейсбук групата “Жители на Столипиново” бяха първите инициатори за събиране на средства за подпомагане на семейства в квартала с хранителни продукти от първа необходимост.

Както по-рано вече първа писа електронното издание на вестник „Монитор”, след което ги последваха, „Дарик нюз”, вестник „Глас” и се превърна в национална новина, първото дарение бе направено от гастарбайтер, който се прибра от Белгия и дари 2 курбана. Докато течеше кампанията за набиране на средства и закупуване на хранителни продукти, втори наш емигрант от Франция също направи дарение от два курбана и така само за няма и седмица около 60 семейства успяха да се насладят на прясно агнешко месо.

Само за една седмица групата “Жители на Столипиново” успяха да съберат от България и чужбина малко над 1800 лева и бяха закупени продукти (брашно, захар, леща, олио и други) и бяха раздадени на още 250 семейства в квартал Столипиново.

Групата “Жители на Столипиново”, 3. април.

В деня на раздаването се разбра от пловдивска медия, че председателят на общинският щаб за град Пловдив на ПП “ДПС” и общински съветник Али Байрам, също е раздал хранителни продукти на 750 семейства, както в Столипиново, така и в други райони на град Пловдив.

Пакетиране на продукти от златарите

Набирането на средства продължи безотказно. Членовете и администраторите на “Жители на Столипиново” многократно призоваваха богаташите на квартала и те да подпомогнат.

Златарите на квартала решиха да не останат безучастни и също се организираха. Събраха не малка сума, с която закупиха голямо количество хранителни продукти и с помощта на столипиновци, успяха да доставят продуктите до хората, които имаха и продължават да имат нужда от помощи, за да оцелеят в тези трудни за целият свят дни.

Така се вдигна духът на благословията и още няколко екипа организираха кампании. Миналата седмица, чрез дарение на турското консулство, Районно мюфтийство – Пловдив, както и кметът на град Пловдив Здравко Димитров и зам. кметът на район “Източен” Ерол Садъков и БЧК в един и същи ден са раздали продукти от първа необходимост на семейства в нищета. Г-н Садъков е раздал лично от врата на врата 2 тона помощи, четем по медиите.

На 10 и 11 април 2020 година, администраторите на фейсбук групата “Жители на Столипиново” направиха второто си голямо раздаване – на 252 семейства. Този път, учейки се от предишния опит и за да се гарантира епидемиологичната безопасност, бяха изготвили предварителни списъци със най-бедните семейства по места и пакетите бяха раздавани индивидуално и поименно.

Тук няма място да отдадем заслуженото на всички инициативи, които станаха за три седмици толкова много. Пълен списък прилагаме в края на репортажа.

Нощно раздаване от обединената група, 16. април.

Вчера, на 16. април, две организационни групи, едната обединената група на Айри Мурад, Юсеин бившия ходжа, Пешо Буса, Петко и др. и другата на небезизвестния Асан Кучкаря, също направиха големи раздавания. През изминалата седмица те събраха не малки суми от дарители столипиновци, които пребивават по западноевропейските страни. Този път избраха нощно раздаване, за да се предотврати вълнението на хората и да могат да доставят пакетите от врата на врата. По наша информация тази нощ също ще има раздаване от друга група, но те не искат да е публично, няма да снимат и няма да има публичност.

Раздаване от Карагьозовите, 6. април

Тук изброяваме организаторите на инициативите, но нашата радост идва от хилядите дарители! Това са наши съкварталци, който отделиха от своя хляб и спестявания в това несигурно време, като не всички от тях са емигранти в чужбина, имаше и много дарения в левове по улиците на квартала. АЛЛАХ ДА ГИ БЛАГОСЛОВИ И С ДЖЕННЕТ ДА ГИ ДАРИ!

Колкото до организаторите трябва също да се отчете, че това не е лека задача – да се получат даренията от стотици души, да говориш с всеки един (по два и три пъти), да го увериш че дава за доброто на миллета и че нищо от това което дава, няма да остане в твоите ръце. Да направиш на всяка стъпка стриктна отчетност за всичко получено и изразходено пред цялата общност. Само няколко от раздаванията на по-важните местни лидери бяха средства получени наготово от организации (мюфтийство, консулство, политическа партия, Червен кръст) или лични средства. Другите организираха стотици съкварталци, пръснати из цяла Европа.

От „Филибелилер” това ни дава голяма надежда за бъдещето на нашата общност.

ALLAH RAZI OLSUN hepinizden. Ecdadımız ne nesiller bırakmış!

Автори: Екипът на Филибелилер.
Снимки: От лайфове правени от съответните организационни групи.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply