Филм за Столипиново ще се излъчва в неделя в Капана

Прожекциите ще са на открито.
17 окт., неделя, 18:45 ч., Капана, сцена “Ядрото” (ул. “Загреб” №14).
Освен документалния филм, ще бъде представен и кратък поглед към музикалното споделяне под формата на състезание: “Гласът на Столипиново – онлайн”

Целта на филма е да покаже от различна гледна точка хората от Столипиново чрез занаятчиите в него. Кварталът винаги е представян по негативен начин за българското общество, за пръв път филм на автор от самия квартал показва едно друго лице.

Филмът прави портрет на 5 души от кв. Столипиново, Пловдив, които си изкарват хляба с различни занаяти – плетачка, ковачи, дюшекчия и др. Показва ни и млади, и възрастни, и традиционни, и модерни хора, но всички обединени в едно – желанието да живеят и работят по достоен начин чрез ръцете и уменията си.

Героите от Столипиново са едновременно силни и раними в своята непосредствена искреност относно все по-несигурните условия за труда им.

Авторът на филма е Осман Юсеинов, също е занаятчия, живеещ и работещ в кв. Столипиново. Сътрудничеството по създаването на филма е част от инициативите на Дуварколектив за правене на изкуство съвместно с хора от кв. Столипиново. 

Освен документалния филм, ще бъде представен и кратък

ПОГЛЕД КЪМ “ГЛАСЪТ НА СТОЛИПИНОВО – ОНЛАЙН”

Тази седмица приключи първи кръг на състезанието “Гласът на Столипиново”. Участниците ни изпращаха своите клипове в продължение на месец, а кварталът гласуваше по Фейсбук и Тикток кои са най-любими.

Музикалният стил, езикът на песните и начинът на снимане бяха изцяло по избор на участника. Събрани заедно 34-те клипа ни показват музикалната култура на общността в пловдивските етнически квартали.

Ще имате възможност да се запознаете с част от изпълненията, а през ноември предстои финала, за който вече наш професионален екип ще заснеме клипове и визитки с 16-те най-добри участника.

След Пловдив, прожекция ще има също и в София, 19 окт., вторник, 18:00 ч., галерия “Сердика”, Женския пазар (ул. “Цар Самуил” №90Б). Организаторите съобщават, че са в разговори и за бъдеща прожекция в Дортмунд.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply