Представиха Столипиново в Германия

Снимка: Filibeliler.com

Асоциация “Столипиново в Европа” в Германия, която е дъщерна на българското сдружение “Жители на Столипиново”, вчера се срещнаха с жители на квартал Хофелд (Дуисбург), с които разговаряха за целите на мигрантската инициатива “Столипиново в Европа” и за самоорганизацията на българските мигранти в Дуисбург от последните месеци.

  • Какво събра над 2000 работници пред вратите на Тийсенкруп в Брюкаузен?
  • Как да се противопоставим на опасните условия на труд в подизпълнителските сектори?
  • Дойде ли време да надигнем глас срещу ужасните условия на труд в почистването, доставките, строителството?
Снимка: Filibeliler.com

Във втората част на срещата показаха документалния филм “Занаяти по наследство” на режисьора Осман Юсеинов и Дувар Колектив, който разглежда занаятчийския живот в квартал Столипиново и трудолюбието на жителите му, които са принудени да се справят в условия на трудова несигурност и дискриминация.

В края на прожекцията направиха онлай мост между Хофелд и Столипиново, в който зрители и автори успяха да разменят впечатленията си. Една от зрителките, дългогодишна жителка на Хофелд обърна внимание на приликите между Хофелд от нейното детство и Столипиново – и двата са квартали на пристигащи и заминаващи, които въпреки различията си живеят мирно и в съдружие.

Друг коментар на социолог от местния универститет обърна внимание на мястото на занаятчийските продукти в днешния свят на индустриално производство, какъв е социалния контекст, в който майсторите успяват да намерят пазар на продуктите си?

Накрая местна създателка на филми и фотографка похвали авторите на филма за окото към детайла и майсторската работа при избор на протагонисти и тяхното представяне, като борбени и горди от своя труд хора.

От българската организация отправиха сърдечни благодарности на Центъра за култура Хофелд (Solidarische Gesellschaft der Vielen e.V.) за тяхната покана и специално на Lena Wiese, Jan Lemnitz и Anna.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply