Още за имунизацията в Столипиново

Публикуваната от „Филибелилер” информация, че започва имунизация на децата в кв. Столипиново, предизвика бурни реакции и спорове сред нашите съкварталци. В тази връзка смятаме, че е важно да информираме по- подробно обществеността.

От започването на извънредното положение у нас се разпространяват слухове, че Бил Гейтс изработва ваксини за коронавируса с цел избиване на част от населението, „чипизация” на всички хора, и подобни. Те намериха плодородна почва в кв. Столипиново.

Част от отговорната обществена роля на медията ни е да информираме по-добре обществеността и да успокоим притесненията.

Имунизацията, която се извършва в квартала не е ваксина против КОВИД-19. Тя е част от редовния имунизационен календар на Република България за болести, които са типични за нашата страна – против туберкулоза, морбили (шарка), заушка, рубеола и др. Всички деца минават през това, вие самият и вашите родители също сте получили тези ваксини.

Те са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ. Само така няма да дойдат болестите, някои от които са много по-страшни от коронавируса. Последно поради липса на имунизация за Морбили беше починало малко дете на ул. Ландос.

Може да видите пълния имунизационен календар по възрасти на сайта на Регионална Здравна Инспекция – Пловдив. Първата ваксина в живота на детето (против Хепатит Б), се бие още веднага след раждането, а последните – на 12 и 17 години. След това на всеки 10 години, всеки възрастен би трябвало да се имунизира наново против тетанус (türkçe) и дифтерия (türkçe).

Извънредното положение

Имунизациите бяха спрени заради извънредното положение, за да няма затрупване пред лекарските кабинети. Сега се възстановяват, като няма конкретен срок да се извършат утре или вдругиден. Всяко дете трябва да бъде заведено в същия месец в който навършва нужната възраст (за децата до 2 г.), или в същата календарна година за по-големите.

За посещение по време на пандемията са определени със заповед на Министъра дните вторник и четвъртък до 13 ч. Заповедта е видна тук на сайта на Правителството. Трябва да се обадите предварително на телефонния номер на лекаря, за да ви се определи час. Трябва да носите маски и наскоро изпрани дрехи, за да е по-малък Риска от пренасяне на КОВИД.

Не изчаквайте обаче да отмине коронавируса, защото другите болести могат да бъдат по-страшни за детето ви!

Гърчове от тетанус.

Как се осигурява имунизацията на населението?

Личните лекари в страната получават ваксините директно от държавата по списък, според броя на пациентите, които обслужват. Всички деца до 18-годишна възраст са здравно осигурени и прегледите и ваксинациите са напълно безплатни.

В нашия квартал заедно с лекарите имат задача да работят здравни медиатори от квартала. Тъй като не всички родители са стриктни и водят децата си редовно на лекар, медиаторите трябва да посещават семействата и да ги убеждават лично.

Освен това училищата и детските градини също са натоварени да задължат посещение на лекар. Без имунизации детето не може да започне учебната година или да бъде записано в детска градина, а също така и да получава семейни.

Важно е, ако живеете в чужбина, все пак да доведете детето си на неговия личен лекар когато сте в България, като носите всички медицински данни от другата държава.

В социалните мрежи беше повдигнат въпроса дали не правим реклама на един от лекарите в квартала. Затова ще публикуваме на специална страница всички адреси и телефонни номера на лични лекари, които работят с кв. Столипиново. Засега можете да ги намерите тук.

Всеки може да избере и свободно да смени своя личен лекар, като това става през месеци Юни и Декември. Трябва да посети друг лекар, независимо в Столипиново или другаде в Пловдив или в друг град и да заяви там своето желание.

Любопитно за ваксините в България

Говори се, че имунизацията БЦЖ (против туберкулоза) може да е причината за по малко заболявания от COVİD-19 у нас. Има изследвания, че тя засилва имунитета срещу всякакви други вредители.

По голямата част от ваксините се произвеждат в България. Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) разработва и произвежда ваксини и е основен доставчик, на който разчита ООН за цял свят. Пилотно имунизацията за БЦЖ в България е започнала през 1949 година, а след 1951-а се прилага масово при задължителна имунизация. Ръководителят на Националния център посочи, че: “Ваксината предизвиква специфичен клетъчен имунитет спрямо туберкулозни бактерии и неспецифичен имунитет към някои ракови и вирусни заболявания. Но не е доказано за коронавирус.”

Автори: Екипът на “Филибелилер”.
Снимки: Википедия и НЦЗПБ.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Един коментар

  1. […] През 2020 година, когато трябваше да бъдат поставени задължителните имунизации сред децата не са поставени, защото точно тогава тръгнаха слуховете за чипирането, за което бяхме писали. […]

Leave a Reply