Коронавирусът, Великден и Рамазана

В България тези дни започват Великденските празници и Рамазана.

В същото време заразените у нас са 865 към 18. април по потвържденията на Националния кризисен щаб!

Драги братя, християни,

Ние мюсюлманите още преди седмици прекратихме събиранията в молитвените си домове.  В кв. Столипиново започна организиране на проповедите онлайн. Например нашият уважаван Нуреттин Ахмет ходжа ни обогатява знанията и мотивира с излъчванията си на живо, чрез фейсбук групата “Жителите на Столипиново”.

От вчера, по естество имаме и заповед от главното мюфтийство, относно приближаващия месец Рамазан. Това е месецът, в който всички мюсюлмани са най-активни в молитвите си и посещават Джамии и Месчиди за: покланяне за теравих намаз, изготвяне на групови вечери за постещите през деня, наречени „ифтар”, четене на Корана и други…

Всичко това се отменя, като всички мюсюлмани се пренасочват за изпълненията им вкъщи в семейна среда или самостоятелно.

В тази връзка, ние сме притеснени, че утре, на Великден, държавата и Православната църква заявиха, че служби ще има и хората ще се събират пред църкви. Призоваваме ви, последвайте нашия пример.

Разберете, че Създателят на душите, сърцата очите и ушите – може да чуе, разбере и приеме молитвите ви и извън църквите.

Останете вкъщи на Великден.

Явно закъсняхме да кажем същото за посещаването на близки и роднини за празниците. Живеейки в Пловдив, ние сме притеснени от кадрите на десетки хиляди автомобили напуснали тези дни най-голямото огнище на вируса в страната.

Кадри от турските новини за църковните служби в България.

При това положение отправяме въпрос към нашите читатели с леко подсказване…
Ако има “бум” на зараза от COVID-19, кои ще се окажат виновни?
а) Филиповци.
б) Факултета.
в) и двете.

Драги братя българи,

Понеже живеем заедно,
С надеждата за разбирателство и обединение, апелираме:

Вкъщи останете, живот спасете!

Допълнение: От първия ден на рамазана групата на кв. Столипиново ще партнира с ходжа, родом от квартала, да излъчва молитви всяка вечер на живо онлайн до края на рамазана. Така, че призоваваме и всички останали групи като “Забелязано в Пловдив”, “Забранено в София” и другаде, където повечето членове са християни, да се дадат пространства на поповете да проповядват онлайн.

Автор: Пожела анонимност и екип на Филибелилер.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Заглавна снимка: фотограф на “Филибелилер”.

Leave a Reply