Този уикенд Европа преминава към зимно часово време: Един час назад

Започнало през 1976 г. във Франция, а след това разпространено в цяла Европа, включително и в България, прилагането на зимното часово време започва отново този уикенд.

Приложението, което ще позволи на европейците да спят с един час повече, ще започне следващата събота, като се премести с един час назад.

Въпреки решението на Европейския парламент през 2019 г. да прекрати прилагането с признанието от 2021 г. поради възникналите през 2019 г. въпросителни, свързани с целевите икономии, промяната ще бъде приложена тази година.

Едночасовата часова разлика с България и западна Европа ще си остане на, като промяната ще бъде направена през уикенда. Прилагането ще приключи на 31 март 2024 г.

Дебатът, иницииран от тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през 2018 г., приключи с гласуване в Парламента през 2019 г.

В резултат на проучването на общественото мнение, проведено от Европейската комисия сред европейците, подготвеният закон за премахване на практиката беше приет в съответствие с доклада, според който промяната на времето не се приема добре.

Седемдесет и шест процента от анкетираните са изразили мнение, че смяната на времето е ненужна. Мнозинството от изразилите мнение в проучванията на общественото мнение са заявили, че смяната на времето два пъти годишно причинява смущения в съня.

Leave a Reply