Кои българи могат да пътуват до Франция днес? ( + документи)

На 5-ти май 76 българи бяха задържани на летище “Шарл дьо Гол” в Париж и вероятно скоро ще бъдат върнати в България. Те са заминали там да работят като сезонни работници, с покана от работодатели, но се оказва, че това не е достатъчно. Въпреки че имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, те не са допуснати, тъй като не отговарят на условието да живеят постоянно във Франция.

По този повод бяхме потърсени от наш читател, Али Асенов, с въпроса дали той и негови колеги могат да се приберат във Франция, където работят и пребивават. Много жители на Пловдив работят във Франция, но се прибраха с началото на карантинните мерки.

Теодора Гуерин, преводач във Франция

От редакцията се свързахме с Теодора Гуерин, наша сънародничка в Марсилия, която работи като заклет преводач и следи пряко нещата там. Ето какво ни съобщи тя:

Франция не допуска на територията си ТУРИСТИ и СЕЗОННИ РАБОТНИЦИ.

Български гражданин, с двойно гражданство, е допускан без проблем, тъй като преминава с френската си лична карта.

За да бъде допуснат български гражданин на територията на Франция, освен личната си карта или паспорт, трябва да представи Декларация с причината на пътуването си.

Най-често става въпрос за българи, които живеят във Франция (без френско гражданство) и са били за кратко време в България. В този случай те трябва да докажат, че пребивават ТРАЙНО на френска територия. С какъв документ обаче?

Няма специален документ, става дума за такъв на който фигурира ВАШЕТО ИМЕ и АДРЕСА ВИ ВЪВ ФРАНЦИЯ. Например :

  • Фактура за ток, газ, телефон,вода
  • Фиш за заплата, придружен от договора за работа
  • Шофьорска книжка, ако сте си сменили българската с френска
  • Разписка за платен наем, придружена от договора за наем.
  • Последната данъчна декларация
    (Списъкът не е изчерпателен, това са примери.)

Въпреки че не се уточнява с каква давност трябва да са документите, ми се струва предпазливо да бъдат от последните 3 месеца (последната фактура за ток, фиш за заплата и т.н.) По принцип когато френските администрации изискват документ, удостоверяващ местоживеене, често искат да е от последните 3 месеца.

Необходимо е за пътуващите да притежават и декларацията за пътуване, която се нарича Voyage international depuis l’étranger vers la France métropolitaine / International travel to metropolitan France. Можете да си я свалите оттук:

Българските граждани, които могат да докажат, че пребивават трайно във Франция могат да се завърнат заедно със семейството си (съпруг/а и деца). Това научихме от Теодора Гуерен, българка пребиваваща в Марсилия и работеща като преводач между френски и български. При необходимост от превод на документи, на място или от разстояние, или устен превод, можете да се свържете с нея на телефон +33-6-51-62-30-63 или през фейсбук страницата й “Заклет преводач в Марсилия, Traducteur assermenté à Marseille“.

Използваната рисунка е на Наско Асенов от седми А клас на ОУ “Димчо Дебелянов”.
Разгледайте на виртуалната изложба рисунки на ученици от кварталното ни училище.

Автор: Гл. Редактор Абдул Самед ВЕЛИ

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply