Паркът ни бавно се превръща в блато!

Забравеното от властите единствено паркче в центъра на Столипиновo, на ул. Елба, се превръща в блато без това да притеснява общината и районния кмет.

Бъдещото блато може да се прослави с най-лошата миризма в света.

Този проблем продължава да бъде изпитание и болка на всички наши съкварталци. Това си пролича и след дискусия в нашата група „Жителите на Столипиново“, след което решихме да изложим и ние някои факти, които от една страна допринасят за замърсяването в Столипиново, а от друга за разпространението на стереотипи за нашите съкварталци, наричани често „мръсни” и „гадни”. За съжаление такива стереотипи често са налагани от политици и медии.

Центърът на квартала е гъсто заселен: в радиус от 120м около „Парка-Блато“ се поместват 4 блока, над сто къщи, една голяма дюнерджийница, няколко по-малки места за бързо хранене и сума ти магазинчета с разни цели. Всички тези семейства и дюкяни естествено генерират отпадък в своето ежедневие. Това е сред съществените причини за многото отпадъци и смет натрупани тук. Наред с тези причини обаче има и други, външни за квартала, които подпомагат изчезването на парка и превръщането му в опасно за здравето ни място. Такива са липсата на достатъчно количество казани до въпросните блокове. Всъщност други контейнери няма на над 200м оттук.  Това превръща парка във Вунище и курортно местенце за бактерии и зарази.

Това е сутрин „почистеното“ от общинската техника сметище.

Изслушахме хората, които всекидневно са около този парк. Магазинерите наоколо единодушно твърдят, че казаните се изпразват всяка сутрин, но отпадъците по земята се чистят и извозват частично. Това непълно почистване според тях е предпоставка за постоянното натрупване на купчини смет. А караниците измежду близките магазинери, живущите и изхвърлящите тук боклука си са станали ежедневие.

„Задушаваме се от миризмата, това е срамно! Защо общината не се заема сериозно с този проблем? Това е единственият ни парк! Ние също плащаме данъци, ние също консумираме и подпомагаме на държавата си! Защо?”

На въпрос кога и колко пъти се чистят отпадъците, магазинерите отговарят:

„Всяка сутрин от Общината изпразват казаните, но оставят много боклуци по земята, даже ги разпръскват по улицата навсякъде. После ние чистим и метем след тях!”

Друг критикува тези които замърсяват парка с думите: „Омръзна ми да ги гоня, и да им викам. Беля ще си взема на главата. Да отиват ееей там до училището да си ги хвърлят, там има повече казани!”

Нека да припомним, че най-близките братчеди на въпросните 3 броя казани, намиращи се в Парка, са разположени на няколко преки или на над 200м разстояние от оттук, по крайщата на нашия квартал. А именно пред училище „Пенчо Славейков”, на ул. „Ландос” и при блоковете на ул. „Сокол”. Въпросните улици също са потънали в боклуци, по същите причини – малко казани за смет и частично събиране на отпадъците. Поради недостатъчния си брой казаните са вечно препълнени, хората са принудени да оставят торбите със смет до тях на земята, но сметопочистването около казаните се извършва на едро, с багер и оставя много боклук наоколо. Така отпадъците лесно се разпиляват и замърсяват района.

До обяд казаните преливат, а сметището е поело обичайната си функция. Това е единственото място за смет, което обслужва хиляди хора наоколо и сигурно стотина магазина.

Друг интересен факт са хората професионалисти, които обхождат малките улици, предлагайки услугата си за извозване и изхвърляне на отпадъци срещу левче до местата, превърнати в сметища. Същите хора целят и опровергават стереотипа, че жителите на Столипиново са „мръсни и гадни“ – възникването на тяхната професия е показно за усилията и стремежите за запазване на чистота в уличките на махалата…

Проблемът с образуването на сметище до парка няма да се реши само с „малко усилие, за да се научат хората да си хвърлят боклука в съответните места“, както твърди настоящият районен кмет, а е съвкупност от взаимодействащи си проблеми и решения!

.
Репортаж на Исмаил Шериф от мястото на събитието – ул. Елба.

Разчитаме и се надяваме за въвеждането на решения по нашия проблем с участието на точно тези прфесионалисти, които се борят с липсата на казани по малките улици на квартала. Смятаме, че същите тези хора могат да се наемат наистина на работа с кратък инструктаж за същата дейност, която така или иначе извършват. А контейнери единствено на ул. Елба явно не са достатъчно.

Надяваме се ОП „Чистота“ и ОП „Паркове и градини“ към Община Пловдив да подпомогнат повече нашите усилия да живеем в по-чист и безопасен район не само сега в периода на извънредна епидемиологична обстановка, в която санитарните мерки са от първостепенна важност, но и занапред. 

Автор, снимки и видео: Исмаил Шериф.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

2 коментара

  1. […] Димитър Георгиев призовава съкварталците ни да престанат да хвърлят извън контейнерите на ул. „Елба“, но не обяснява как това да стане, когато е известно че тези контейнери се препълват далеч преди края на деня. […]

Leave a Reply