Кои сме ние

Автори: Абдулсамед Вели, доктор Полина Малинова, Исмаил Шериф, Фердинанд Йорданов, Селим Амед, Мехмед Ангелов, Яшар Асан и още, които искат анонимност.

Телефони за връзка: 0878-60-52-87

Whatsapp номер: +49 178-529-0183

Комшу,

С удоволствие ще публикуваме мнения, новини, обращения и анализи от всеки желаещ, като запазваме правото си да преценим дали отговарят на тематиката на платформата и са приемливи за нашите възгледи. Моля, свържете се с главния редактор. Подпомагаме авторите с редактиране на текстовете, превод между турски и български и, при желание, съвети в процеса на писане.

За контакти:

Главен редактор:

Абдулсамед Вели

Самед е на 41 г., роден е в град Пловдив и е завършил основно образование в кварталното училище. Отбил е военната си служба, семеен е, с едно дете. През годините е работил като охрана, кредитен консултант и представител на ЕВН-България за кв. Столипиново. Секретар е на Асоциацията за френско-турска култура във Франция от 2011 г. Основател на Асоциация „Solution İnternational – France“ (2013). Основател и председател на сдружение „Жители на Столипиново“. Иска да направи нещо за квартала си. Никога не е членувал в политически партии.

„Филибелилер“ се управлява от сдружение „Жители на Столипиново“, регистрирано през 2020 г. Медията се създава и поддържа изцяло от доброволци, повечето от които участват и в инициативите на сдружението.

Цели на медията

Дълго време вече за Столипиново и другите етнически махали в Пловдив се говори единствено в трето лице. Журналисти и политици се упражняват да правят обидни и неистинни обобщения по наш адрес. Възползват се, че много от нашите хора са по-необразовани, не разбират българското общество така добре, не узнават какво се крои за тях извън квартала.

С тази интернет платформа искаме да направим Малцинството видимо, да имаме своя трибуна, да говорим от първо лице и да подпомогнем народа ни да напредне и да се развива в рамките на българското общество. Освен да дадем възможност на обикновения човек да говори на съкварталците си, на пловдивчани и на цяла България, ние организираме и редица инициативи в помощ на народа ни и на бедните в Пловдив.

Вече над сто години развитието на нашите хора е спирано и затруднявано от периферното им положение в българското общество. Виновни сме си и ние – защото много от нашите по-оправни и благословени от Аллаха мъже, вместо да дадат всичко от себе си, за да напредне общността им, се мамят по властта и парите, по дребни битки и мръсни игри. Впрочем не се отличават от българските елити, освен по това, че тук се борят наистина за трохи.

Надяваме се това да започне да се променя.

Партньори

Медийният сайт на кв. Столипиново беше създаден в сътрудничество между екипа на Филибелилер и Дуварколектив – група за изкуство на съпричастието, с няколкогодишна практика в кв. Столипиново. Дуварколектив изработиха платформата и ни помагаха да я развием, както и да подобрим качеството на журналистическата си работа, в периода март – май 2020 г. Това е том ІІ от техния проект „Дувармузей“, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Социално ангажирани изкуства“ на Национален Фонд „Култура“. НФК не носи отговорност за съдържанието публикувано на този сайт.