Ебу Зекра: „Те ни отнеха месчида, но няма как да ни отнемат вярата“

Продължаваме темата от предишния ни материал със съборения вчера молитвен дом (месчид) на ул. „Калина“ в Столипиново. Успяхме да вземем интервю със самия водач на месчида, Ебу Зекра.

Ето какво ни разказа той, дълбоко разтроен от случилото се:

„Бяхме уведомени от общината, че ще съборят молитвения ни дом, чрез уведомление залепено по самия обект. Разбира се, отидохме в общината за да научим причината за това им действие.“

Там са им казали, че причината за заплахата от събаряне е в подавани много сигнали от живеещи наоколо немюсюлмани.

„Те се били дразнели от високия езан (молитвен призив към мюсюлманите) по пет пъти на ден. Освен това от общината ни препратиха към пловдивското мюфтийство, за да ни удостовери, че в този месчид се изповядва ислямска религия.

„Първото нещо, което направихме е намалихме озвучаването на високоговорителите до такава степен, че в близост до обекта дори трудно се чуваше.“

Ебу Зекра добави, че са се срещнали и с пловдивският мюфтия, но той „най-културно ги изпратил“ със следният отговор: „Нищо не мога да направя.“ Една действително смущаваща реакция от човека, натоварен да се погрижи мюсюлманите в Пловдив да имат своя общност и места за молитва.

Ебу Зекра изглеждаше видимо засегнат от случилото се и завърши със

„За съжаление няма да си имаме повече молитвен дом, но ще продължим да си изповядваме религията. Те ни отнеха месчида, но няма как да ни отнемат вярата, защото тя е дълбоко в сърцата ни.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

2 коментара

  1. И така не разбран на кого е пречело.езана всички на около са турци и цигани които са мюслюмани.на кого

Leave a Reply