Спечелихме една малка битка с Дойче Веле

Миналата седмица журналистка от Дойче Веле-България се свърза с нас и изказа желание да направи материал за инициативите с дарения събирани в Столипиново за гладуващите, както и за нас, новата медия на малцинството.

В началото се отнесохме с недоверие, но Немската репутация на сайта ни убеди да се съгласим. Потрудихме се доста да приготвим отговори на всичките въпроси на журналистката. Тъй като ни пишеше с обръщението „роми“, обяснихме че кварталът е мултиетнически и ромите са една малка част от него. Сред нашия екип няма роми, поне засега и ние пишем предимно за турското мнозинство в квартала.

Какъв беше ужасът ни когато видяхме публикуваната статия, със заглавие „Филибелии – това е гласът на ромите в Столипиново“! Под нея пък имаше снимки на бедна възрастна жена сред купчина боклук, стискаща откъсната глава на детска кукла.

По-надолу текста за благородните инициативи на столипиновци беше украсен с още снимки на боклук и разрушения.

Писахме множество ядосани писма до авторката и до главния редактор. В резултат заглавието и текста бяха променени. Позволиха ни да изпратим наши снимки на квартала и инициативите. Тях можете да видите и тук.

Това е първата победа на Столипиново благодарение на нашата медия да преборим журналисти и телевизии навсякъде да ни изкарват роми противно на това, което самите хора мислят. Честито, съкварталци!

Снимки: Филибелилер и Дойче Веле.

Всички права запазени: Филибелилер.
Позволява се препечатване само с упоменаване на източника и онлайн препратка.

Leave a Reply