Столипиново протестира пред сградата на прокуратурата в Дуисбург/Германия

“Столипиново” на протест днес в Германия. Поводът е искане за последователно разследване на смъртта на Рефат Сюлейман и за прекратяване на експлоатацията от подизпълнители фирми в стоманодобивния сектор. Това съобщиха от сдружението “Столипиново в Европа”.

На снимката се вижда сирачето на Рефат Сюлейман

Протеста започна днес в 13 часа немско време. В него участват около 300 души, а бройката се увеличава на всяка една минута, съобщи наш репортер от мястото.

Тялото на Рефат бе намерено прз октомври в помещенията на фабриката Thyssen-Krupp в квартал “Брукхаузен” в Дуисбург. Мъжът е работил за подизпълнител на обекта Thyssen-Krupp

Обстоятелствата около смъртта на Рефат остават неясни и до днес. Официалните изявления на полицейските органи са изключително неясни. Макар да посочват като причина за смъртта трудова злополука, те не дават отговор на ключови въпроси, които тревожат близките му, бившите му колеги и широката общественост.“Няма съмнение, че лошите условия на труд, създадени от подизпълнителските форми на наемане, застрашават здравето и безопасността на работниците, обуславят конфликти между работници и работодатели и създават среда, в злополуките са силно разпространени”, добавя още доктор Полина Манолова от сдружението.

Лозунг на турски гласи: “Рефат Сюлейман е убит”

Инициирана е и петиция срещу подизпълнителските фирми, които нарушават трудовото законодателство на Германия.

На протеста присъстват немски медии и полиция. Подкрепа от работнически организации и от немски граждани се забелязва, съобщи наш репортер, който следи от мястото на събитието.

Leave a Reply